ABD politikaları nasıl belirlenir?

Abone Ol

1. Bir uzmanlar heyeti dışişlerinde ve Başkan'a bağlı birimlerde ABD'nin çıkarlarını ve gücünü arttıracak mikro ve makro hedefler belirler.
2. Bu hedeflere hangi yollardan ulaşılacağına dair Thnik Thank (Düşünce Deposu) kuruluşlarına fikir sorulur
3. Bu kuruluşlar çeşitli projeksiyonlar geliştirip rapor eder, komisyonlara sunarlar. Bu hizmeti sunanlardan en az alan 100 bin dolar para alır.
4. Planlama aşamasında üniversitelerden gelen bilgiler analiz edilir. ABD üniversiteleri dış politikanın bilgi ihtiyacını karşılar. Örnek; Suriye'nin kuzeyinde manda bir Kürt yönetimi kurmak istiyorsunuz. Bunun için bölgenin demografik, coğrafi veya kültürel özelliklerini çalışan doktora tezleri minimize edilir. Orada etnik tablo nedir, kaç çeşit Kürt, Arap veya Türkmen aşireti vardır. Bunların birbiri ile ilişkisi nasıldır? Hepsi çıkarılır. Eldeki bilgiler hiç bir detayı atlamaz. belki de yüz adet bölge ile ilgili yapılmış doktora tezinden bir adet rapor çıkartılır. Bu rapor gerek dışişleri alt komisyonunda gerekse Pentegonda el altında tutulur.
5. Etki-tepki planları yapılır. Hangi olay olursa nereler harekete geçirilir. Burada İstihbarat devreye girer. 
6. Zamanlamaya dikkat edilir. Gelişmelerden etkilenecek ülkelerde ne tür iktidarlar var bakılır. Örnekteki manda Kürt yönetimine en büyük tepki Türkiye'den gelecekse Türkiye'de zayıf ve kendi sorunları ile uğraşan bir hükümet oluşturmak için kollar sıvanır. Bu iş için ayrı bir ekip görev yapar. Türkiye masası genellikle Graham Fuller'e bağlı çalışır.
7. Uygulamada DEAŞ, YPG Türkmen, Arap denklemi kurulur ve hedefe giden yola meşruiyyet araçları döşenir. DEAŞ bu siyasetin meşriyyet aracıdır. Çünkü kan döken kafa kesen bir örgütle mücadele etmiş görünüyorsunuz ve bu durum eylemlerinize haklılık kazandırıyor.
8. bir başka ekip Makro hedefler için çalışır. Makro hedef Ortadoğu'yu minimize etmek ve kendine bağlı küçük devletçikler oluşturup elinde hiç bir pazarlık gücü olmayan bu devletleri kendi kontrolünüz altına alırsınız.
9. Makro hedeflerden biri de İslam dünyasını derleyip toparlayacak güçlü bir devletin zuhurunu önlemekse bir ekip de bunun için çalışır. Muhtemel adaylar İran ve Türkiye ise bu ikisi nasıl düşman edilir, sonra bu ikisi nasıl parçalanır, aynı yollardan gidip işe koyulursunuz. 
10. akıl üst perdeden çalıştığı için iki büyük İslam devletini birden karşınıza almazsınız. işi sıraya koyarsınız.
11. Makro hedeflerin acelesi yoktur. ABD 1991 den beri bölgede yüzlerce plan denemiştir. Bunlardan kimi başarılı olmuş kimi de olmamıştır.
12. Arap baharı ile ile bölge yeniden dizayn edilirken hesap edilmeyen iki gelişme oldu. Birincisi Ak Parti hükümeti olaylara müdahil oldu. Mısır da ve Tunus'ta İhvan rejimleri kuruldu. İsrail arada kaldı.
13. Burada acil eylem planı devreye girdi. Öce zayıf halka olan Mısır halledildi sonra sıra Türkiye'ye geldi.
14. 2012 den sonra gezi ile başlayan olaylar 2015 seçimlerinde Hükümeti götürmek suretiyle başarıya ulaştı. ABD son derece teknik ve bilimsel çalışır. sürekli anket yaptırır. Türkiye'de Hükümet kaç oy alamazsa çoğunluk sağlayamaz, Ak Parti ile ortak tabanı olan BBP ve Saadet birleşirse Ak Partinin altını ne kadar oyar ve bu partiler onlara kaça mal olur. Hesap ederler. 
15. Şimdi makro ve mikro plan işliyor. Üst akıl kadar akıllı olamadığımız ve onlar gibi teknik ve bilimsel çalışmadığımız için biz oyunu film bittikten sonra anlıyoruz iş işten geçmiş oluyor.
16. Tıpkı büyük devletlerin ortasına sıkışıp kalacağı için bir türlü kurulamayan Büyük Kürdistan'na Suriye'nin kuzeyinden koridor açmak gibi.

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com Şevki Karabekiroğlu