Gündem

Anayasa Mahkemesi Kararı ile Depremzedelerin İtiraz Süreci Hızlanacak

Anayasa Mahkemesi Kararı ile Depremzedelerin İtiraz Süreci Hızlanacak
Abone Ol
Hasar Tespitine İtiraz Davası Açma Süreci Kolaylaştı
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 ilde binlerce bina yıkılırken, on binlerce binada hasar oluştu. Özellikle Elazığ, 2020 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremle büyük zarar gördü. Hasar tespit raporlarına itiraz süreci, vatandaşları beklemeye ve karmaşık süreçlere mahkum ediyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar ile artık vatandaşlar, hak sahipliği sürecini beklemeden doğrudan hasar tespitine itiraz davası açabilecek.
Avukat Sadin Koç: "Süreç Çok Hızlandı"
Kararın ardından bilgi veren Avukat Sadin Koç, "Anayasa Mahkemesi'nin yakın tarihli kararı, hasar tespitlerine doğrudan itiraz edilebileceğini belirtiyor. Eskiden hasar tespitine itiraz süreci oldukça karmaşıktı ve uzun zaman alıyordu. Ancak şimdi vatandaşlar, hak sahipliği sürecini beklemeden, hemen hasar tespitine itiraz davası açabilecek. Bu, kurumların yükünü azaltacak ve vatandaşların daha hızlı sonuç almasını sağlayacak" dedi.
Hak Sahipliği Sürecindeki Gecikmeler Sona Eriyor
Avukat Koç, hak sahipliği sürecinin 4-5 ay gibi uzun bir zaman aldığına dikkat çekerek, "Bu karar sayesinde vatandaşlar, evlerinin durumunu mahkeme kararı ile çok daha kısa sürede netleştirebilecekler. Elazığ'daki mahkemeler, 2020 depremlerinden sonra bu tür davalarla uğraşmak zorunda kaldı. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin güzel bir emsal kararı ile diğer 11 ildeki işlemleri de hızlandırmış oldular. Bu kararın, vatandaşlar, kurumlar ve mahkeme üzerindeki ekstra külfeti kaldırdığına inanıyoruz" şeklinde konuştu.