Beynin Sıraları

Abone Ol

Merhaba, değerli okurlarım. 30 Ağustos Zafer Bayramımız öncelikle kutlu olsun. Aynı zamanda bugün doğan biri olarak, bu onuru ayrı bir şekilde yaşıyorum.

Bu gün sizinle Beynin Sırlarını birlikte çözmeye çalışalım. Biliyorsunuz ki, beyin o kadar önemli bir organımız ve içinde o kadar değişik sırlar barındırıyor ki, düşünsenize kafanızda kainatın sırları var. İnsan beyninin ağırlığı ortalama 1.3 kilogram civarındadır.  Beyniniz ölmeye başlamadan önce ortalama 4 ile 6 dakika arası oksijensiz kalabilir ve 100 milyar sinir hücresine sahiptir. İnsan beyninin ayrıca %10 ‘unu kullanıyor ifadesi çok yanlıştır. İnsan beyni her bölümünü ustaca kullanabilir ve her bölgesinin ayrı bir işlevi vardır. Her insan doğduğunda aynı sayıda beyin hücresine sahiptir. Bu sayı 6 yaşına geldiğimizde maksimum seviyeye ulaşır. Yani küçük çocukların neden o kadar çok soru sorduğunu şimdi anlayabiliyoruz. Bu yüzden çocukların sordukları sorulara cevap vermemiz onların beyinlerini geliştirmeleri açısından çok faydası olacaktır.

 Beyin uzmanı, sinir bilimci Prof. Dr. Sinan Canan ‘a göre;  Anne karnında dokunma duyusu ilk oluşan duyulardan biriymiş mesela. Size yeni bir şey öğretmeyen, sizin zihninizi zorlamayan her türlü uğraş beyni küçültür. En karmaşık bulmacaları çözseniz bile beyninizi küçültüyorsunuz. Beyin otomatik pilot gibi iş yaptığı zaman gelişmez.Yenilik, sürprizler, yeni bir dil öğrenmek, yeni insanlarla tanışmak, farklı yerlere gitmek, yeni enstrüman çalmak beyni çok geliştiren bir şey. Yani zaman buldukça beyninizi böyle aktiviteler ile geliştirebilirsiniz. 

Beynin ön lobu bizi insan yapan bölüm... Sosyal kurallara uyma, diğer insanları anlama, geleceğe yönelik planlar yapabilme hep buradan yönetiliyor.  Beynimizin işlem yapabilme ve depolayabilme kapasitesinin bildiğimiz pek bir sınırı yok. Ezber, beyin kapasitesini göstermiyor. Sakın ha aa ezberleyemedi, o zaman bu çocukta zeka yok diye düşünmeyin. Ya da sayısalı çok iyi yapıyorsa zeki, ama sözeli iyi yapıyorsa zeki değil diye bir şey yok.

Her zaman pozitif düşünün. Araştırmalar doktorlara başvuranların yüzde 60'ının psikolojik nedenlerle doktora başvurduğunu ortaya koyuyor.(Bunu yazar olan ve bu sitede yazan bir arkadaşıma da söylemek istiyorum. O kendini biliyor : ) )

Beslenmenin beyne oldukça yararlı etkisi vardır. New York'ta yapılan bir araştırmada öğle yemeğinde yapay soslar ve takviyeler kullanmayanların IQ seviyelerinin diğerlerine göre yüzde 14 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Birşeyler hatırladığınız ve yeni düşünceler yarattığınız her an beyninizde yeni bağlantılar kuruyorsunuz. Bu da beynin ne kadar esrarengiz bir organımız olduğunu bir kere daha kanıtlamış oluyor.  Uyuduğunuz süre içinde beyniniz yarı paralize oluyor. Bu sürede beyniniz bir hormon salgılıyor. Bu hormon rüyalarınız sırasında tepki vermenizi engelliyor. Başınız ağrıdığında beyniniz hiçbir acı hissetmez. Olay tamamen acı reseptörleriyle bağlantılıdır.

Başka bir iddiaya göre de eğer beynin tüm odalarını açabilseydik, yani beynin tamamını aktif olarak kullanabilseydik eğer, uçabilirmişiz. Nesneleri hareket ettirebilirmişiz. Ama bu seferde duyguları kaybedebilirmişiz. Yani ne üzüleceğiz, ne hissedeceğiz, ne de merhamet edeceğiz. Merhametsiz bir dünya da herkes beyninin tamamını kullansa ne olur ki. Yaradan ‘ın bir bildiği vardır diye düşünüyorum.

Bu günlükte bu kadar diyelim mi değerli okurlarım. Başka bir yazımda görüşmek üzere. Esen kalın…

Bana ulaşabileceğiniz adresler.

İnstagram:

Facebook:

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Yazar, Selma Kahraman