Kahramanmaraş'ta yaklaşık 3 yıl önce faaliyete geçen, ulaşımda devrim projesi olarak adlandırılan yeni sistem bazen beğenildi, bazen eleştirildi. Ben bu yazımda sistemin olumlu olumsuz yanlarına girmeden Kahraman Kart ve Bilet sistemi ile ilgili bazı konulara değinmek istiyorum.
Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada: “Toplu ulaşım hizmetinde kullanılan, yeni yapılan düzenleme ile ücreti 3 biniş 10 TL olan kullan-at biletler şehrimize dışarıdan gelen vatandaşların bilet teminini sağlamak, Kahraman kart dolumu yapmayan vatandaşların ihtiyacını karşılamak üzere otobüslerde, bayilerde ve kişiselleştirme ofislerde satılan biletlerdir'' olarak tabir edilmiş.
Bilet fiyatlarının yüksek olmasına verilen tepkilere, ''Biletlerin manyetik olması nedeni ile belli bir maliyetinin olduğu, bu yüzden 3 biniş 10 TL olarak belirlendiği açıklamaları yapılmıştı.
Öncelikle anlatmak istediğim bir şey var. Üniversiteyi okuduğum Niğde gibi küçük bir şehirde kart sistemine öyle güzel bir çözüm bulunmuş ki, hiç kimse sorun yaşamıyor. Kahramanmaraş'ta otobüsçüler ile vatandaşlar arasında yaşanan tartışma ve diyalogların olduğuna kimimiz otobüste bizzat denk geliyoruz kimimiz ise sağdan soldan duyuyoruz. Bazıları abartarak anlatır belki oraları geçiyorum, böyle olayların yaşandığına şahit miyiz? Şahidiz. Kimse yaşanmıyor diyemez...
O halde böyle bir problemimiz varsa bunları çözmek için mutlaka bir arayış içerisinde olmak lazım...
Şimdi Niğde kısmına geri dönüyorum. Yetkililerimizin kart sisteminin diğer şehirlerde nasıl uygulandığını araştırıp, şehrimizde en pratik ve kolay sistemi getirmeleri gerek diye düşünüyorum. Hatta israfı da önlemek lazım. Kahraman Kart biletlerimiz 3 kullanım sonrası çöp oluyor. 10 Liralık bilet, maliyeti pahalı olan manyetik kart neden çöpe atılır ki?
Niğde'de bilet sistemi geri dönüşümlü olarak kullanılıyor. Orda 4.5 TL'den 2 binişlik biletler satılıyor. Kullanım hakkınız dolduktan sonra kartı çöpe atmıyor, kartı okuttuğunuz cihazın hemen yanında bulunan kutuya atıyorsunuz. Kullandıkları cihaz sayesinde otobüs şoförü o an karta yeniden 2 binim hakkı yükleyebiliyor. Bizim sistemden bambaşka daha pratik bir sistem kullanılıyor.
Ayrıca otobüs kartı olmayan ve bilet almak isteyen kişilere tek binim kullanım hakkı da sunuluyor. Bindin otobüse ve şoföre tek binim 2.25 TL ödüyorsun ve kartı şoför orada cihaza okutuyor sen geçiyorsun.
Kartın içerisinde bir binim hakkı kalıyor. Başka bir kişi bindiğinde yine aynı şeyi isterse şoför 2.25'te ondan alıyor kartın 2 binim hakkı kullanılmış oluyor. Böylelikle vatandaşlarda kartında para yok diye 10 lira ödemek zorunda kalmıyor.
Normalde öğrenci 1.35 sivil 1.80 olarak alıyorlardı benim dönemimde. Eğer kartına para yükletmemiş ise tek binime 2.25 veriyordu.
Burada anlatmak istediğim bizim şehrimizde neden böyle bir sistem uygulanmıyor? Vatandaşları Kahraman Kart'a teşvik etmek için 3 binişlik biletlerin 10 TL olduğu söyleniyor da, başka şehirlerde vatandaşlardan daha az para alarak teşvik edilebiliyor ise bizim şehrimizde de bu yapılabilir.
Şu anda Kahramanmaraş'ta yaşayıp sık sık toplu taşıma kullanan insanlar içinde Kahraman Kartı olmayan zaten yoktur.
Buradan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanlığı yetkililerine önerim hem vatandaşımızın cebini düşünerek fiyatları indirebiliriz hem de Kahraman Kart Biletlerini dönüşümlü olarak kullanıp manyetik kart israfının önüne geçmiş oluruz. Bu konunun değerlendirilmesini bekliyorum.