Düğünde takılan altınlar kimindir ?

Abone Ol
Sevgili okurlarım,
Bugün sizlere düğünde takılan takılar kimin sorusunun cevabını anlatacağım.
Son dönemde çok gündeme gelen bir konu ve Yargıtay da yakın zamanda bu konuda yeni bir karar açıkladı.
Biliyorsunuz ki;
Düğün takıları, düğün sırasında evlenen çiftlere akrabaları, yakınları ve diğer düğün davetlileri tarafından takı töreni esnasında takılan ve parasal değeri olan her türlü eşyadır.
Bu durumda düğün takılarının altın, bilezik, küpe, kolye, takı seti, para, döviz gibi her türlü malvarlığı değeri olabilir.
Evlenen çiftlere maddi ve manevi destek sağlamak isteyen yakınları tarafından gelenek ve göreneklere uygun olarak takılan bu hediyeler boşanma durumunda tartışmalı bir hukuki statü kazanıyor.
Genellikle bizim yöremizde aileler arası yapılacak anlaşmaya göre takıların kimde kalacağı belirlenir.
Bu takılarla düğün borçları ödenebilir, gelin takıları takabilir veya çiftler yatırım yapabilir.
Ancak boşanma kararı alınmasıyla birlikte bunların hepsi çiftler arası tartışmaları da beraberinde getiriyor.
Hal böyle olunca da çiftler arasında yaşanan sorunlar yargıya intikal ediyor.
Peki bu durumda ne yapmamız lazım?
Bu konuyla ilgili Yargıtay güncel bir karar açıkladı.
Yargıtay’ın daha önceki emsal kararları ‘’aksine bir anlaşma ya da örf âdet kuralı olmadığı takdirde, düğünde kim tarafından hangi eşe ne verilirse verilsin, ne takılırsa takılsın (ziynet eşyası, altın, döviz, TL vs.) bunların hepsi kadına ait sayılır" yönündeydi.
Güncel Yargıtay kararı ile birlikte ziynet eşyalarının kadına ait olacağına yönelik uygulama artık değişti.
Böylece ziynet eşyaları paylaşılırken ilkesel olarak şöyle bir görüş uygulamada yerini aldı;
            -Taraflar arasında ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda anlaşma mevcut ise paylaşım bu anlaşmaya göre gerçekleştirilir.
            -Ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda taraflar arasında anlaşma bulunmadığı takdirde yerel örf ve adetin varlığı iddia ve ispat edilirse bu kurala göre paylaşım gerçekleştirilir.
            -Taraflar arasında bir anlaşma yahut ispatlanabilmiş bir örf adet yoksa da artık erkeğin üzerine takılanların hepsi erkeğin, kadının üzerine takılanların ise hepsi kadının kabul edilmiştir. Bu noktada da takılan hediye kadının kullanımına özgü (bilezik, küpe vb ) şeyler ise kadınındır, erkeğin kullanımına uygun ise (tesbih, saat ) erkeğindir, kadın yada erkeğe özgün olamayan bir hediye ise her kimin üzerine takıldıysa onundur ayrımına varılmıştır.
Özetleyecek olursak;
Olası bir boşanma senaryosunda erkeğin üzerine takılan maddi değeri olan hediyelerin hangi taraf tarafından takılmış olursa olsun artık erkeğin kabul edileceği uygulamada yerini almıştır.
Av.Elife Sümeyra KÖSE KISACIK
av.sumeyrakose@gmail.com