Gündem

Dünya Alarmda! Mavi Dil Hastalığı Nedir? Kimlerde Görülüyor? Tedavisi Var mı?

Dünya peş peşe ortaya çıkan salgın hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Covid-19 ile sarsılan tüm dünya arkasından yaşanan maymun çiçeği hastalığı ve şimdide mavi dil salgını. Peki mavi dil hastalığı kimlerde görülüyor? Tedavisi var mı? Detaylar haberimizde...

Abone Ol

Osmaniye’de Mavi Dil Hastalığı Tespit Edildi: Önlem ve Tedbirler Alınıyor

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, koyun ve sığırlarda ölümle sonuçlanabilen mavi dil hastalığı vakası tespit edildi. Hastalık, kan emen sineklerle bulaşan viral bir hastalık olup, Avrupa'da yeni varyantları tespit edildikten sonra Türkiye’de de görüldü. Osmaniye’deki vaka üzerine canlı hayvan pazarı kapatıldı ve bölge karantinaya alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Önlem ve tedbir amaçlı bazı köylerde ve Kadirli Hayvan Pazarı’nda hayvan alım satımı ve sevkiyat işlemleri ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur” denildi.

Avrupa’daki Yeni Varyant Türkiye’yi Tehdit Ediyor mu?

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Avrupa’da yayılan BT8 serotipinin küçük ve büyükbaş hayvanları tehdit ettiğini belirtti. Ancak Türkiye’de yıllardır var olan 4 ve 9 serotiplerinin sadece küçükbaş hayvanları etkilediğini vurguladı. Kadirli’de tespit edilen vakaya ilişkin laboratuvar analizlerinin sürdüğünü belirten Köse, “Avrupa’da görüldü diye bizde de korkuya gerek yok. Bu hastalık Türkiye’de zaten bilinen bir hastalıktır ve gerekli önlemler alındığında kontrol altına alınabilir” ifadelerini kullandı.

Hastalığın Yayılmasını Önlemek Mümkün

Köse, mavi dil hastalığına karşı en etkili önlemlerin karantina, aşılama, ilaçlama ve sinek temizliği olduğunu belirtti. “Veteriner hekimlerimiz görev başında. Hastalığı yok etmek için karantina ve sinekle mücadele gibi yöntemlerle önlemler alınmaktadır. Bu süreçte telaşa kapılmadan ancak gerekli önlemleri de ihmal etmeden ilerlemek gerekiyor” dedi.

Mavi Dil İnsanlara Bulaşmıyor

Mavi dil hastalığının zoonoz bir hastalık olmadığını ve insanlara bulaşmadığını belirten Köse, hastalığın belirtilerini şöyle açıkladı: “Gözyaşı ve burun akıntısı, tüylerde dökülme, dilin mavi-mor renge dönüşmesi ve şişmesi gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.” Bu nedenle, hastalığın yayılmaması için veteriner hekimlerin önerdiği aşılama, karantina ve sinekle mücadele önlemlerinin titizlikle uygulanması gerektiğini vurguladı.

Veteriner Hekimler Uyarıyor: Önlemleri Aksatmayın

Köse, her hastalığın doğanın dengesi içinde olduğunu, ancak mücadele edilmesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti: “Hastalıklar her zaman var olacak. Mavi dil de olabilir, başka bir hastalık da. Veteriner hekimlerin tavsiyelerine uymak, doğru aşılama ve dezenfeksiyon yöntemlerini uygulamak bu tür hastalıkların önüne geçmek için yeterlidir.”

Osmaniye’de mavi dil hastalığıyla ilgili alınan karantina ve diğer önlemler, hayvancılık sektöründe daha büyük kayıpların yaşanmasını önlemek amacıyla uygulanıyor.