Evlilik; eğitimleri, öğrenimleri, kültürleri, örf ve adetleri farklı ailelerde yetişmiş, geçmiş hayat deneyimleri, zevk ve hoşlanımları farklı olan iki kişinin hayatlarının geri kalan bölümünü birlikte yaşamaya karar vermesidir. Böylece iki kişi birlikte bir aile kurarken birbirlerinin ailesini de kabul eder ve hatta iki aileyi birleştirir, buluşturur Doğum, ölüm, hastalık, taşınma, mezuniyet gibi her önemli yaşam olayında olduğu gibi, evlilik kararında da kişilerin bu yaşamsal değişikliğe bağlı heyecan ve gerginlik yaşayabildiğini belirten Sosyolog Güneş  "Hayatını sevdiği kişiyle paylaşma kararı almanın ötesinde bir ömrü beraber geçirmek için söz vermek evliliğe hazırlanan çiftleri psikolojik olarak yorabiliyor. Evlilik kararı ve hazırlık süreci mutlu bir amaç için olsa da, önemli bir değişiklik içerdiği için insan beyni tarafından ruhsal bir stres olarak algılanıyor" dedi.

                                                           Yaşam Koçu ve Sosyolog Tuğba Güneş

TERCİH ÇATIŞMASI! 

Düğün, ailelerin tanışması, yeni bir ev kurmak gibi fiziksel ve sosyal hazırlıklara, kişinin kendisini evli bir kişi olarak tanımlamaya başlayacağı ruhsal hazırlığın yükünün de eklendiğini belirten Sosyolog Tuğba Güneş  , evliliğin nişanlı çiftleri ve katkıda bulunacaklarsa ailelerini hem maddi hem de manevi olarak zorlayan bir süreç olduğunu söylüyor. Evlenecek çiftin farklı planları ve ailelerin istek ve beklentilerinin gerginliklere neden olabildiğini dile getiren  Güneş , "Yeni ev kurma döneminde ailelerinin istekleriyle ters düşen çiftler zorluklar yaşarken benzer sıkıntılar ailerin tanışması sürecinde de ortaya çıkıyor. Gelin veya damat adayının aile tarafından onaylanmaması, ailelerin birbirleriyle anlaşamamaları, yaşamlarını birleştirme kararı almış genç çifti oldukça zorlayıp, bu süreçte yoğun gerginlikler yaşamalarına sebep olabiliyor" dedi  

KARARLI OLUNMALI 

Ailelerle yaşanan sıkıntılarda, çiftin birlikte karar almasının sorunları aşmada önemli olduğuna dikkat çeken Sosyolog Güneş  , "Evlilik, doğup büyüdükleri ailelerden çıkıp, kendi ailelerini kurma kararı. Bu sebeple, yeni hayatlarının sorumluluğunu almaya hazır olup, ailelere de bunu gösterebilmek önemli" dedi. Güneş  ,  çift, ortak bir karar alıp, bu kararlarından emin olduklarını gösterdiklerinde, ailelerin de yaklaşımları daha az ısrarcı olacağını sözlerine ekliyor.

NELER YAPILABİLİR? 

Evlilik kararı ile birlikte gelen stresle baş etmede kullanılabilecek zihinsel ve fiziksel bazı baş etme yollarının bu süreçte çiftlere iyi geleceğini ifade eden Sosyolog Güneş önerilerini şu şekilde sıraladı; 

* Yaşanan stresin kaynağını doğru tahlil edin. 
* Kendinize stres yaratan durum, nasıl bu noktaya geldi, neler değiştirilebilir, neyi farklı yapmak stresi azaltır gibi sorular sorun ve çözüm aramaya çalışın. 
* Bu süreci daha az stresli geçirmek için birbirinizi dinleyin. 
* Esnek olun. 
* Ortaya çıkan problemleri kavramaya ve çözmeye çalışın. 
* Yapılacak işlerde zamanlamayı ve görev dağılımını iyi yapın. 
* Tek bir işe odaklanın. 
* Hataları kabul etmeye ve en önemlisi sakin kalmaya çalışın. 
* Vakit buldukça kısa yürüyüşler yapın, mümkünse açık havada gezin, nefes ve gevşeme egzersizleri yapın.

HABER: İsmail BOZDOĞAN