Kahramanmaraş

EXPO 2023’ün dikkat çeken projesine başvuru süresi uzatıldı

Abone Ol

Sosyal, kültürel ve ekonomik getirisinin çok daha ötesinde bahçecilik alanında dünyada gelinen son yenilikçi çözümlerin küresel vitrine çıkacağı EXPO 2023 Onikişubat-Kahramanmaraş çerçevesinde düzenlenen Şehirlerin En İyi Uygulamaları (Urban Best Practice Area-UBPA) etkinliğinin başvuru süresi uzatıldı. Yerel yönetimler başta olmak üzere kamu-kurum ve kuruluşları, üniversiteler, araştırma enstitüleri, özel enstitüler, Sivil Toplum Kuruluşları, ilk ve ortaöğretim kurumları, özel firmalar ve serbest girişimcilerin projeleriyle katılacağı UBPA, son başvuru tarihi olan 30 Haziran’a kadar yoğun ilgi gördü. Gelen talepler üzerine EXPO 2023 Yönetim Kurulu yeni bir karar alarak 30 Haziran olan son başvuru tarihini 30 Kasım olarak güncelledi. 

MODERN VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER ORTAYA ÇIKACAK

Şehirlerin En İyi Uygulamaları ile katılımcıların Avrupa ve dünya ortalamasından daha yüksek bir yaşam kalitesini garanti eden yenilikçi çözümleri, en az 50 ülkenin katıldığı EXPO 2023’de sergilenecek. Projenin en önemli hedefi ise tarihe ve kültüre özgü olan eski ama bilge bir altyapı dokusunu modern ve sürdürülebilir yaklaşımlarla yeniden şehirlere aktarmak olacak. UBPA, kentsel yaşam kalitesini arttıracak projelerde fiziksel ve fiziksel olmayan nesneler kullanılırken, kentsel gelişim deneyimlerinin paylaşıldığı bir platform görevi görecek. Projelerin küresel anlamda tanıtımı adına büyük bir fırsat olan UBPA’ya ilk davetlerin ardından çok sayıda başvuru yapıldı. EXPO 2023’ün yenilikçi uygulama ortamı çerçevesinde ana ve alt temalara uygun olarak geliştirilen projeler, alanında uzman kurul tarafından değerlendirilecek ve başarılı görülen projeler EXPO 2023 Alanı’nda sergilenecek. 2 milyonu aşkın katılımın beklendiği EXPO 2023’de yer alan projelerin hem yerel yönetimler hem de firmalar için önemli bir vitrin olacak.

PROJELERİN ANA TEMAYA UYGUN OLMASI GEREKİYOR

Doğa-Dostu Kent ve Duyarlılık

21.yüzyılın başlıca sorunlarından biri küresel olarak yayılan kentleşmedir. Artan nüfusla ve doğal alanların kullanıma açılmasıyla birlikte doğal kaynakların hızla tüketimi ve tamamen insan ve üretim eksenli alan tasarımı gezegenimizin geleceğini tehdit ediyor. Bu bakış açısında “Doğa Dostu Kent” ifadesi küresel kentleşmenin alması gereken yeni şekle dikkat çekerken ”duyarlılık” kelimesi insanın doğaya ve doğal yaşama ilgisinin gerekliliğine vurgu yapıyor.

ALT TEMALARDA DA PROJELER GELİŞTİRİLEBİLECEK

Çocuklar için Doğa Temelli Eğitim

Çevreyi ve ekolojik dengeyi korumanın ilk prensibi çocuklar için doğa esaslı bir eğitim oluşturmaktır. Yalnız ve güzel gezegenimizin geleceği doğa esaslı eğitimi önceliklendirmeye bağlıdır.

Kentsel Dönüşümün Biyofilik Tasarımı

Latincede “biyo” kelimesi “yaşam” anlamına gelir ve “biyofilia” ise “yaşam sevgisi” anlamına gelir. “Biyofilik Tasarım” yaşadığımız ve çalıştığımız alanları tasarlamanın yenilikçi bir yoludur. Bunun ayırt edici özelliği esas önceliği doğaya vermektir.

Şehir Bahçeciliği ve Yerel Gıda

Kahramanmaraş’ın coğrafi konumu onu Türk Mutfağı’nın merkezi haline getiriyor. Milli ve yerel mutfağın benzersiz ve zengin mirası son küresel trend olan kentsel bahçe bitkileri bağlamında tekrar değerlendirilecek.

Daha Yeşil, Daha Sağlıklı, Daha Mutlu

Yeşil çevre daha fazla spor faaliyeti ve daha fazla gönül rahatlığı anlamına geliyor. Daha fazla spor ve daha huzurlu insanlar daha mutlu toplum ve şehir anlamına geliyor. Bütün araştırmalar bu döngüyü doğruluyor. Doğru cevabı biliyorsak şehircilik anlayışımızı değiştirmemiz gerekmiyor mu?

Sadeliğin Bilgeliği

Dünya’nın sınırlı kaynaklarının artan tüketimi, iklim düzenini değiştiren küresel ısınma, giderek genişleyen kentleşme ve yalnızca günümüzde var olan ve geçmişin ve geleceğin mirasını tüketen küresel zeka. Bu zeka mücadelesi için bütün büyük dinlerce belirtilen sadeliğin bilgeliği olabilir mi?

PROJELER NASIL TESLİM EDİLECEK?

Adayların, projelerini 30 Kasım 2022 tarihine kadar, EXPO 2023 Onikişubat/Kahramanmaraş Organizasyonu başlığıyla ‘Onikişubat Belediye Başkanlığı Cumhuriyet Mah. Prof. Dr. Necmettin Erbakan Bulvarı 14064 Sok No:134/A Onikişubat/Kahramanmaraş’ adresine göndermeleri gerekiyor. Aynı zamanda projelerin postaya verilmesinin ardından, katılımcıların proje dosyalarını elektronik ortamda UBPA@Expo2023.org adresine bilgi maili olarak göndermeleri talep ediliyor.