Kahramanmaraş'ın, kaplıca suyuyla ünlü Ilıca Mahallesi, sezonun en yoğun günlerini yaşıyor. Mahalle Muhtarı Hüseyin Kar, tatilci sayısının mahalle nüfusunun 10 katı olduğunu belirterek, "Mahallemizin nüfusu 4 bin, ancak misafir sayımız 40 bin" dedi.
Kahramanmaraş merkeze 65 kilometre uzaklıkta olan Ilıca'nın kaplıca suyunda, antik dönemden bugüne kadar insanlar şifa aradı. Küçük ve şirin bir mahalle olan Ilıca, Mayıs ayından itibaren Türkiye'nin dört bir yanından yerli turisti ağırlıyor. Yaklaşık 150 metre derinlikte çıkan şifalı sıcak su, borular yardımıyla mahalle hamamlarındaki havuzlara taşınıyor.
05.00- 23.00 saatleri arasında hizmet veren hamamlara 7'den 70'e herkes giriyor, sıcak suda birçok hastalığa şifa arıyor. Sağlık Bakanlığı'nın ilgili kurumlarınca yapılan analizlere göre Ilıca'nı kaplıca suyu romatizmal hastalıklar, ortopedik ameliyatlar sonrası ve kaza sekelleri, fonksiyonel damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları kronik, bronşit, anfizem, üst solunum yolu hastalıkları, kadın hastalıkları, mide-bağırsak fonksiyonu bozuklukları, ülser, karaciğer ve afra esesi yetmezlikler, hepatit sekelleri ile dersi hastalıklara iyi gelebiliyor.
'40 BİN MİSAFİRİ AĞIRLIYORUZ'
Mahalle Muhtarı Hüseyin Kar, Ilıcanın sadece şifalı suyuyla değil, doğal güzellikleriyle de meşhur olduğunu söyledi. Özellikle bayram tatillerinde mahallede adım atacak yer kalmadığını, bazı tatilcilerin apartlarda ve devre mülklerde yer bulamadıkları için geceyi araçlarında geçirmek zorunda kaldıklarını söyledi. Ilıca'da Mayıs ayında hareketliliğinde başladığını ve Ekim'in sonuna kadar devam etiğini ifade eden Kar, "Mahallemizin yerli nüfusu 4 bin ancak misafir ayımız 40 bin. 40 bin misafiri burada ağırlıyoruz. İnsanların birçoğu şifa için Ilıca'ya geliyor. Termal suyumuz oldukça kaliteli bir su, Türkiye'de sayılı kaplıca sularındandır. Bunun yanında havası ve doğası harika. Ilıca, doğa harikası bir yer, doğası, içme suyu çok güzel. İnsanlar bu yüzden de burayı tercih ediyorlar. Ayrıca Ilıca, ucuz bir tatil mahallesi" diye konuştu.
SICAKLIK 43 DERECE
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen hamamın görevlilerinden Memiş Kar ise hamamın fiyat yönünden Türkiye'nin en ucuzu olduğunu söyledi. Hamam giriş ücretinin 6 lira olduğunu ve saat sınırlaması bulunmadığını kaydeden Kar, hamamlardaki suyun sıcaklığının 43 derece olduğunu ve bu suya dışarıdan herhangi bir müdahale olmaksızın yerin altından çıkıp gelen suyun doğal sıcaklığı olduğuna dikkat çekti.
ŞİFA BULDUKLARI İÇİN HER YIL GELİYORLAR
Tatilcilerden 67 yaşındaki Ali Arslan, bel fıtığı ve dizlerindeki romatizma şikayetiyle 25 yıl önce Ilıca'ya geldiğini ve her yıl düzenli olarak gelmeye devam ettiğini söyledi.
Siirt'ten gelen 57 yaşındaki Yılmaz Buğdaycı ise 2006'da kollarındaki ağrı nedeniyle Ilıca'ya geldiğini, kaplıca suyuna girdikten sonra ağrıları geçince her yıl geldiğini söyledi.
64 yaşındaki Cuma Çelik de dizlerindeki ve kollarındaki ağrılar nedeniyle 10 yıldır aralıksız geldiğini söyledi.
ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ VALİ SAİM ÇOTUR KAPLICALARI
Ilıca (Zeytun) Kaplıca’sının termal suyu akrototermal sular grubuna giren Dünya’nın en kaliteli şifalı su grubundadır.
Türkiye’de denizden yüksekliği 1000 m’yi bulan başka kaplıca yoktur.
Ilıca’da biri Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne, diğeri Onikişubat Belediyesi’ne ait olmak üzere iki tane kaplıca tesisi mevcuttur. Onikişubat Belediyesi’ne ait Vali Saim Çotur Kaplıca tesisileri Green Ilıca tarafından işletilmektedir. Tesislerde Türk hamamı, duşlar, küvetler, jakuziler ve açık havuz bulunmaktadır. Yine tesislerin içinde büfe ve kafeterya hizmeti verilmektedir. Kaplıcaya doktor sevkli hastalar gelebilmekte ve tedavi masrafları bağlı bulunduğu kurum tarafından ödenmektedir. Tesisler normal zamanlarda 05:00 ile 24:00 saatleri arasında açık bulunmakla birlikte, Ramazan aylarında geceleri de açık bulundurulmaktadır.
NASIL FAYDALANILIR? (ÖNEMLİ!)
Kaplıcalardan faydalanırken jakuzi yahut küvete girmeyi düşünüyorsanız özellikle yaz sezonunda mutlaka bir gün öncesinden rezervasyon yaptırmalısınız.
Ilıca Kaplıcaları Resmi Gazetenin 15 Şubat 2002 tarih ve 24675 sayılı nüshasında da yayınlanarak Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen kaplıca statüsüne alınmıştır.
1- Her kaplıca tedavisinden önce doktora görünülmelidir.
2- Her kaplıca kürü en az 15, en çok 20 banyodur.
3- Banyo süresi 15 dakikayı geçmemelidir.
4- Her banyodan sonra 45 dakika ile 60 dakika yatarak dinlenilmelidir.
5- Tok karnına banyoya girilmemelidir.
6- Boş zamanlarınızı yürüyerek, eğlenerek, egzersiz yaparak değerlendiriniz.
7- Günde en az bir defa, en çok defa banyo alınmalıdır.
8- Kaplıca süresince ağır hamur tatlılar, yağlı yemekler ve etler yenmemelidir.
9- Bol miktarda meyve taze sebze, az yağlı yemekler ızgara ve haşlama türünde yemekler tercih edilmelidir.
10- Banyoya çok girmek, fazla durmanın insanlar için faydalı olmadığı konusunda doktorlar hem fikirdir.
11- Sağlık amaçlı gelenlerin fazla kese ve sabun yapmaları yararlı olmayıp, aksine tedavinin etkisini azaltacağı bilinmelidir.
HANGİ HASTALIKLARI TEDAVİ EDER?
Şu andaki kullanılan termal suyun hangi hastalıklara faydalı olduğunu Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkez 17.11.1994 tarihli analiz raporuna istinaden, 27.02.1995 tarihli İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro-Klimatoloji Araştırma ve uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurten ÖZER şu şekilde özetlemiştir.
1- Romatizmalı hastalıklar
2- Ortopedik ameliyat sonrası ve kaza sekelleri.
3- Fonksiyonel damar hastalıkları
4- Solunum sistemi hastalıkları, kronik bronşit, amfizem, alerjik, üst solunum yolları hastalıkları.
5- Sinir sistemi hastalıkları (nevralji, nevrit, felçler).
6- Kadın hastalıkları
7- Mide-Bağırsak fonksiyon bozuklukları, ülser, karaciğer ve safra kesesi yetmezlikleri hepatit sekelleri
8- Deri hastalıkları
Ayrıca;
Belirli bir disiplin dâhilinde uygulanan tedavi kadar; sağlığı koruyucu, dinlendirici uygulamalar, yaşlılığa bağlı arazlar, yorgunluk ve sürmenajdan şikâyeti olanlarda olumlu sonuçlar verecektir.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Maraş Pusula Haber sitemize
abone olun.