Kahramanmaraş

Kadınlar Karar Alma Mekanizmalarında Olmalıdırlar

Abone Ol

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayımlayan Kahramanmaraş Kadın Platformu Başkanı Zeynep Arıkan, kadınların her alanda var olma mücadelesinin yüzyıllardır devam ettiğini belirterek, kadınların karar alma mekanizmalarında yer alması gerektiğine vurgu yaptı.

Arıkan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kadınların her alandaki mücadelesi yüzyıllardır devam etmekte.

8 Mart 1857 tarihi, daha iyi şartlarda çalışmak isteyen kadınların başlattığı hak arama sonunda çıkan yangında, 129 kadının hayatını kaybetmesiyle, Birleşmiş Milletler tarafından Kadınlar Günü olarak belirlenen, kadınların her alandaki mücadelesinin gündeme geldiği gündür.

Bugün tüm kadın hareketlerinin ve kadına ait tüm söylemlerin, tüm konuların, tüm sorunların daha doğrusu hangi konuyu daha önce söylememiz gerektiğine artık karar veremediğimiz bir gün.

Bugün dünya genelinde tüm kadınların her türlü insan haklarını arama, kamusal, toplumsal, sosyal alanlarda var olma süreçlerinin gündeme geldiği gündür.

Günümüzde kadınlar günü artık coşkuyla kutladığımız bir gün olmaktan çıkıp, hepimizin ve kadınların doğuştan sahip olduğu insan haklarının ihlalini ve yaşadıkları toplumsal sorunların sadece bir güne sığdırılıp konuşulacağı bir gün haline geldiğini de maalesef söylemek zorundayız.

Kadınlar artık toplumdaki rollerinin arttırılması, iş hayatında, siyasette, sosyal alanda, sanatta ve kültürde daha aktif daha görünür olma ve eşit temsil edilme gibi çok makul ve herkes tarafından kesinlikle kabul edilmesi gereken taleplerini her fırsatta dile getiriyorlar.

Kadınlar, odağında kadın olan kentsel gelişim alanlarında daha etkin olmak bu sebeple yönetişim kavramının yerelde mümkün kılınmasına imkan sağlamak, kendisine hizmet etmek için oluşturulan ve kendi kaynaklarını kullanan kurumların etkin ve verimli çalışmalarının yanı sıra, kararların alınma ve hizmetlerin oluşturulması aşamasına da dahil olmak istemektedirler. Temsili demokrasinin katılımcı demokrasi yönünde gelişim göstermesini kadınların da karar alma mekanizmalarına ve stratejik planlara katılımını sağlayarak gerçekleştirebiliriz. Gerçek bir demokrasi, kadınların tüm karar alma mekanizmalarına katılımı ve söz hakkının eşit düzeyde kullanılmasıyla mümkün olacaktır. Bu söylemin defalarca altını çizerek yerel hizmetlerin, yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde sunumunda kadın temsiliyeti ve etkinliğinin yerel demokrasinin yaygınlaşması ve güçlendirilmesinin de hepimizin ortak temennisi olduğunu söyleyebiliriz.

Son yıllarda artık hepimizin kanını donduran sayısız ve gittikçe artan kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için bir an önce uluslararası sözleşmelerin uygulanması, kadın istihdamı, kadın girişimciliği, kadınların siyasi alanlarda görünürlüğü, kadınların sosyal yaşama aktif katılımının sağlanması, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konuların ülkemizin ve kentlerimizin ortak gündemine taşınması, tartışılması, hazırlanan rapor ve önerilerle çözülmesi gerekmektedir.

Bizler Kahramanmaraş Kadın Platformu olarak iş yaşamında, siyasette, ekonomide, sosyal alanda eşitliğin gerçekleşmesi hak ihlallerinin yaşanmadığı, kadınların insan haklarının yok sayılmadığı günlerin yaşanması dileğiyle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.”