Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Depremleri Öncesi Uyarı Vermiş!

Helmholtz Merkezi Potsdam GFZ Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi, Türkiye'nin Kahramanmaraş şehrinde meydana gelen ve 50.000'den fazla kişinin hayatını kaybettiği depremle ilgili yeni bir araştırmanın detaylarını paylaştı. Araştırmacılar, "8 ay detayı" adını verdikleri inceleme sonuçlarıyla dehşete düşüren tespitlerde bulundu.

Abone Ol
Benzersiz Sinyaller ve Depremin Önceden Hissedilmesi
Depremin üzerinden sekiz ay önce, araştırmacılar Türkiye ve Suriye'yi vuran yıkıcı depremden önce benzersiz sismik sinyallerin tespit edilebildiğini keşfetti. Nature Communications'da yayınlanan bulgular, sismologların büyük ve yıkıcı depremleri tahmin etme yeteneğini geliştirebilecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Depremleri Tahmin Etmek Zor Ama İmkansız Değil
Depremleri tahmin etmek son derece zorlu bir görev olsa da, bilim insanları büyük depremleri önceden görebilmenin yollarını araştırıyor. Türkiye-Suriye depreminin, Doğu Anadolu Fay Zonu'nu vurduğunu belirten çalışma, ikincil bir fayın başladığını ve daha sonra ana faya doğru yayıldığını ortaya koydu.
6 Haziran ve Sonrası
Araştırmacılar, depremden yaklaşık sekiz ay önce sismik sinyallerde bir artış ve daha büyük enerji salınımları tespit etti. Bu uyarı işaretlerinin, depremin meydana geldiği bilinen bir fayın yanı sıra pek dikkate alınmayan ikincil bir fay üzerinde gerçekleştiği belirlendi. Ancak, lider araştırmacı Patricia Martínez-Garzón, "Yaklaşmakta olan herhangi bir potansiyel olayın boyutunu belirlemeye hazır değiliz" dedi. Araştırmacılar, bu sinyallerin 6 Haziran'dan itibaren Türkiye'de deprem riskini artırdığını, ancak bu artışın ne kadar büyük bir depreme yol açacağını önceden kestirmenin mümkün olmadığını ifade ediyor.