1936 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün anısıyla Kahramanmaraş kalesine "Bayrak Tutan Bozkurt" heykeli dikilmişti. Anıtın altındaki plakada "28 Teşrin Sani 335 (28 Kasım 1919) Cuma Günü Türk Maraş, Silah Gücü İle İnen Bayrağını İman Gücü İle Yenden Dalgalandırdı" yazıyordu...
Söz konusu heykel daha sonraki yıllarda kaleden indirildi. Heykelin nereye kaldırıldığı hakkında ise herhangi bir bilgi yok. İddialara göre heykel Kahramanmaraş'tan kaldırıldıktan sonra Ankara'da bir müzenin deposuna kaldırıldı.
İşgal yıllarında, 28 Kasım 1919 Cuma günü Maraş Kalesi'ndeki Türk bayrağı indirilerek yerine Fransız bayrağı asılmıştı.
Avukat Mehmet Ali Bey, bu duruma tepki amacıyla "Alemi İslam'a Hitap" beyannamesini yazarak şehrin muhtelif yerlerine dağıttırmıştı. Ulu Cami'de cuma namazı öncesi bir araya gelen büyük bir kalabalığın, ezan okunduktan sonra, "Bayraksız namaz kılınmaz" diye bağırarak topluca kaleye hücum ettiği, indirilen bayrağı kale burçlarına tekrar dikerek Cuma namazını orada kıldı.
1936 yılında ise Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle o günün anısına Kahramanmaraş Kalesi’ne Bozkurt Tutan Bayrak Heykeli dikildi.
BURDUR’UN TEFENNİ BELEDİYESİ YAPTIRDI
Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kahramanmaraş’ta yaptırdığı, Bayrak Tutan Bozkurt Heykeli, Burdur’un Tefenni Belediyesi’nce Antalya-Muğla Karayoluna dikilmişti.
Tefenni Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri ile 1936 yılında Kahramanmaraş Kalesinde yaptırılan Bayrak Tutan Bozkurt Heykelinden esinlenerek yaptırmış olduğumuz Anıt Heykel, ilçemiz Antalya ve Muğla karayolu döner kavşakta uygulanmıştır” ifadeleri kullanılmıştı. (YENİÇAĞ)