Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgını insanlığa can kayıpları verdirmeye devam ediyor. Gün geçtikçe daha çok yayılan salgından kurtulmak için önemli etkenlerden birisi de hastalığı geçirip atlatmış insanların bağışladığı İmmün Plazma bağışları.
Kahramanmaraş’taki bağışla ilgili bilgi veren Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Okan Erdoğan, immüm plazma bağışlarının çok önemli olduğu belirtti.
Türk Kızılay Kahramanmaraş Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Okan Erdoğan, “Plazma bağışında bağışçılarımızda çeşitli nitelikler aranıyor bunların ilki tabi ki koronavirüs ilgili tanısının olup tedavisini tamamlamış ve üzerinden 28 günlük bir sürenin geçmiş olması lazım. Biz elimizdeki listeler kapsamında vatandaşlarımızı tek tek arayarak plazma bağışı için yönlendiriyoruz. Ulaşım konusunda da desteklerimiz oluyor çünkü şu anda Kahramanmaraş’ta Kızılay olarak bizim plazma bağış birimimiz yok ama bölgemizde, Gaziantep’te var, bağışçılarımız bölgemize transfer ediyoruz” şeklinde konuştu.
“GAZİANTEP İLİNDEKİ İSTASYONUMUZLA İHTİYACI KARŞILAYABİLİYORUZ”
Erdoğan konuşmasının devamında ise şunları söyledi: “Belli kriterler var bunlardan bir kısmı gerçekleşmesi lazım. Biz telefon üzerinden mutlaka kontrolümüzü yapıyoruz, uygun olan bağışçılarımıza davet ediyoruz. Vatandaşlarımızda plazma bağışıyla alakalı tedirginlikler olabiliyor, plazma bağışının vücuda kötü bir etkisi yoktur aksine hayat kurtardığımız için, bir insanın hayatına faydalı olduğumuz için moral ve psikolojik olarak desteği olacaktır. Bu açıdan ulaştığımız koronavirüs geçiren vatandaşlarımıza plazma bağışını öneriyoruz. Şu anda üniversite hastanemiz plazma bağışı alınıyor. Gaziantep’e gitmek konusunda sıkıntısı olan vatandaşlarımız üniversite hastanemize başvuraraktan plazma bağışını yapabilirler. Kızılay kapsamında biz Gaziantep ilinde ayrıca bir istasyon oluşturduk, o istasyonda plazma bağışlarını kabul ediyoruz. İlerleyen günlerde Kızılay’ın bünyesinde plazma bağışı almak gibi şu anlık bir projemiz yok. İlerleyen günlerde ne olacağını kestiremiyorum ama Gaziantep ilindeki istasyonumuzla ihtiyacı karşılayabiliyoruz.”
“BAĞIŞÇILARIMIZA DA BUNU HATIRLATMAK İSTERİZ”
Plazma Bağışımız halk arasında beyaz kan olarak bilinir aferez yöntemiyle alıyoruz. Bağışçımızın bir kolundan iğne ile cihazımıza kan toplanıyor bu kan ayıklanarak sadece plazma alınıyor, diğer kan ürünleri ve elemanları alınmıyor. Bu sayede bağışçımız 1 ay içerisinde 3 kan bağışı yapıp toplamda 6 kişinin hayatını kurtarabiliyor. Bu konuda da kan veren vatandaşlarımız kan bağışlarına devam ediyor. Hepsine teşekkür ediyoruz bağışçılarımıza da bunu hatırlatmak isteriz.
“VATANDAŞLARIMIZDA BU ENDİŞE VAR, ANLAYIŞLA KARŞILIYORUZ”
Kahramanmaraş’taki kan bağışı hakkında konuşan Müdür Erdoğan, “Her yerde olduğu gibi sokaktaki insan sayısının azalması ve insanların birçok şeyden kendini alıkoyması kan bağışını da etkiledi. Kan bağışı oranlarımızda ciddi bir düşüş yaşıyoruz, vatandaşımıza ulaşmakta ciddi bir zorluk yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın kendi endişeleri var anlayışla karşılıyoruz ama merkez binamız olsun, Şelale Parkı önündeki kan alma otobüsümüz olsun, kan alma birimlerimiz olsun sürekli uygun kimyasallarla hijyenik olarak temizleniyor ve her bağışçımız için özel tek kullanımlık yatak örtülerimiz ve personelimiz de kendisini koruyucu ekipmanlarla koruduğu için bulaş ihtimali çok düşük ama vatandaşlarımızda bu endişe var, anlayışla karşılıyoruz. Hayat kurtarmak adına kan bağışının mecburen devam etmesi lazım, bunu sürekli olarak sağlamamız lazım, çünkü kan insan dışında herhangi bir şekilde üretilebilecek sıvı değil ve hastanede hayat memat meselesi olabiliyor” diye konuştu.