Kahramanmaraş ve Bingöl depremlerini bildi! Naci Görür 7.5 şiddetinde deprem uyarısı yaptı - 6 Şubat günü Türkiye tarihinin en büyük felaket haberi ile kabus gibi bir güne uyanmış, Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7.6 şiddetindeki deprem 11 ili adeta yerle bir etmişti.
Yaşanan deprem felaketi öncesinde yaptığı tüm açıklamalarında Kahramanmaraş bölgesine yönelik uyarılarda bulunan Prof. Naci Görür depremin ardından yaptığı açıklamalar ile gündemin en çok konuşulan ve takip edilen isimleri arasına girmeyi başarmıştı. Depremin ardından "bir sonraki büyük deprem nerede olur?" sorusu gündeme gelirken Prof. Görür yaptığı yeni açıklamalarında Bingöl'e dikkat çekmiş, bugün yaşanan Bingöl depremi ile Görür bir kere daha haklı çıkmıştı.
PROF. NACİ GÖRÜR SON DEPREM TAHMİNİ VE YORUMU! BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLUR, OLACAK, BEKLENİYOR?
Kahramanmaraş depremini nokta atışı ile doğru bilen Türkiye'nin en önemli deprem profesörleri arasında yer alan Naci Görür yeni deprem tahmini yaptı. Görür yaptığı açıklamasında "Depremler olmadan dahi biz Marmara Bölgesi'nde deprem alarmı vermiştik, bu bir. İkincisi Erzincan'ın doğusunda, Erzincan ile Bingöl Karlıova arasında Yedisu Fay'ında deprem beklediğimizi öngörmüştük. Onun dışında Ege bölgesi, orası zaten sık sık küçük depremlerle sarsılıyor. Oradaki depremlerin kaynağı da bu Helen Kıbrıs Yayı, orada hareketlilik fazla.
Dolayısıyla İzmir'den Antalya'ya kadar kıyı bölgelerimizde irili ufaklı depremler öngörülüyor. Oranın tektonik yapısı gereği. Bir de bu 6 Şubat depremleri nedeniyle belki Adana Bölgesi'nde de stres transferi nedeniyle bazı faylarda hareketlenme olabilir. Hatta Kıbrıs'ı dahi düşündük. Doğu Anadolu Bölgesi'ne yakın olarak; Kayseri, Sivas, Erzincan'ın doğusu yani Bingöl yakınları, Malatya. Malatya'nın özellikle kuzeybatısı, kuzeyi. Orada Malatya Fayı ve Tuzla Fayı. Oralarda belirli hareketlenmeler gözlemlenebilir" dedi.
BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN, KAÇ ŞİDDETİNDE OLACAK?
Prof. Naci Görür yaptığı açıklamasında beklenen Marmara depremi hakkında "Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Marmara'nın batısında Tekirdağ fayı muhtemelen 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için orada büyük bir depremin üretileceğini düşünmüyoruz. Bu tamamen kırıldığı zaman 6'lar mertebesinde deprem üretir. Marmara Denizi'nde beklenen deprem 7.2 ile 7.6 arasında değişecektir. Bütün senaryolar ve hazırlıklar 7.5 büyüklüğünde deprem için yapılıyor.
Geçmiş depremlerden ders çıkartmaktır. Onun için Maraş-Gaziantep depremleri ile yönetim (yerel ve merkezi) ve millet olarak yüzleşmek şarttır. Depremde hedef hiç veya minimum can kaybı vermektir. Bu depremlerde bu kadar kaybı neden, nasıl, nerede, neyi eksik yaptığımız veya yapmadığımız için verdiğimizi araştırmak, bulmak, muhasebe etmek ve üzerimize düşen sorumluluğu kabul etmek zorundayız. Bunu yapmadan, bu anlayış ve bilince ulaşmadan kentlerimizi deprem dirençli yapamayız çünkü hatalarından ders çıkarmayan bir anlayış bunu başaramaz, sevgiyle" diyerek olası İstanbul depremi için en düşük 7.2 ve en yüksek 7.6 olarak ifade etti.