Bakan Uraloğlu, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı İncelemelerinde
Kahramanmaraş Adı Anılmadı!
Projeyle ilgili yetkililerden son çalışmalar ve projenin geldiği aşama hakkında bilgi alan Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarında dikkat çeken bir detay vardı; Kahramanmaraş adının anılmamış olması.
Hızlı Trenle Seyahat Süresi Azalıyor
Bakan Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla mevcut 361 kilometrelik yolun 312,5 kilometreye düşeceğini belirtti. Ayrıca, seyahat süresinin 6 saat 23 dakikadan 2 saat 15 dakikaya düşürülmesi hedeflendiğini söyledi. Bu hızlı tren hattının tasarım hızının saatte 200 kilometre olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, yılda ortalama 6,4 milyon yolcu ve yaklaşık 100 milyon ton yük taşıma hedeflerinin olduğunu dile getirdi.
Yatırım ve Uluslararası İşbirliği
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı projesinin finansmanında en güçlü Avrupa finans kuruluşlarından 1,5 milyar Avro kredi kullanıldığına dikkat çeken Uraloğlu, bu durumun yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan güvenini gösterdiğini vurguladı.
Proje Detayları
Proje kapsamında 2 gar, 19 istasyon, 86 karayolu üstgeçidi, 32 demiryolu köprüsü ve 17 tünel inşa edileceği açıklandı. Bakan Uraloğlu, 287 kilometre uzunluğunda katener sistemi kurulacağını, elektromekanik ve sinyalizasyon işlerinin tamamlanacağını sözlerine ekledi. Ayrıca, Çukurova Havalimanı'na 10 kilometrelik hat inşa edilerek havalimanına erişimin sağlanacağı bilgisi paylaşıldı.
Türkiye İçin Önemli Bir Adım
Uraloğlu, hızlı tren projelerinin Türkiye için büyük bir adım olduğunu belirterek, toplu taşıma konforu ve güvenliği ile hızlı trenlerin halk tarafından benimsendiğini ifade etti. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hattı'nın açılışı gerçekleştirildiğinde, Türkiye'nin önemli bir prestij projesinin daha başarıyla tamamlanmış olacağını ve bu projenin bölge kalkınması, ticaret ve turizme büyük katkı sağlayacağını öngördü.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'nun incelemeleri ve projeye dair açıklamaları, Türkiye'nin ulaşım altyapısındaki önemli gelişmeleri yansıtıyor.