Burada orta hasarlı binaların güçlendirme projeleri kabul edilmeye başlandı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör 10 ilçe belediye başkanı ile haftalık bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi. 

ANA ARTERLERDEKİ ÇALIŞMA SÜRÜYOR
Mikro bölgeleme ve yeni imar planı için akademik kadrolarında içinde bulunduğu bir ekibin sondaj çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Başkan Güngör, ekipten Trabzon, Azerbaycan ve Yeni Hükümet Caddesi bölgelerindeki mikro bölgeleme çalışmalarını önceliklendirmelerini istediklerini ifade ederek ekibin bu bölgeye yoğunlaşarak diğer bölgelere yayılacaklarını dile getirdi. Ortaya çıkacak raporla buradaki çalışmaların netlik kazanacağını da belirtti.
 

2025 AYT Tarih Konuları ve Soru Dağılımı: Sınav Stratejisi Rehberi 2025 AYT Tarih Konuları ve Soru Dağılımı: Sınav Stratejisi Rehberi

HASARSIZ İNŞAATLAR DEVAM EDECEK AMA
20 Nisan 2023 tarihinde Onikişubat’ın bir bölümünde inşaatların sürmesi kararı verdiklerini, geçtiğimiz hafta içerisinde de az kargası bitmiş az hasarlı ve hasarsız bina inşaatlarının devam etmesi yönünde karar açıkladıklarını da anımsatan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Göngör, devam kararı verilen alanların mikro bölgeleme ile yapı yasağı getirilmeyen bölgelerde uygulanacağının altını çizdi.


ORTA HASARLI BİNALARIMIZ İÇİN 3 YÖNTEM VAR
Kahramanmaraş’taki tüm orta hasarlı bina sakinlerinin merakla beklediği konuyla ilgili de açıklama yapan Güngör, “Orta hasarlı binaların dönüştürülmesi için yerinde dönüşüm, güçlendirme, hak sahipliği olmak üzere 3 yöntem olduğunu söyledi. Başkan Güngör şöyle konuştu, “Orta hasarlı binaların kat malikleri Kat Mülkiyeti kanununa göre çoğunluğu sağlayarak binalarını güçlendirmek istiyorlarsa, güçlendirme ile ilgili projelerini hazırlayıp ruhsat veren ilçe belediye başkanlıklarına müracaat edebilirler. 

GÜÇLENDİRME KREDİSİ VERİLECEK
Belediyelerimizde kendilerine müracaat edilen güçlendirme projelerini, imar mevzuatına uygun hazırlanması gereken b projelere ruhsat vererek çalışmalara başlayacaktır. Hazırlanacak projelerin imar mevzuatına uygunluğu çok önemli. Güçlendirme projelerine 2 yıl ödemesiz 8 yıl faizsiz geri ödemeli AFAD’ımızın bir kredi desteği var. Kredi tutarın henüz açıklanmadı fakat proje bedeli gözetilerek bir kredi desteği verilecek. Güçlendirme projesini belediyeye teslim eden kat malikleri, ruhsat veya harç ücreti ödemeyecekler.

HAK SAHİPLİĞİNE KONU OLMA
Orta hasarlı binalarımız için ikinci yöntem ise hak sahipliğine konu olma. Dikkat ederseniz hak sahipliği ağır hasarlı binaları, işyeri ve evi yıkılmış olacak, başka evi ve işyeri de olmayanları kapsıyordu. Orta hasarlı binalarda ise hak sahipliği söz konusu değildi. Ancak; güçlendirme raporu sonucunda güçlendirmesi mümkün olmayan orta hasarlı bina sahipleri hak sahipliği alabiliyorlar. 

YERİNDE DÖNÜŞÜMDEN YARARLANMA
Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayımlanarak yerinde dönüşümle ilgili çıkan kanun, orta hasarlı binaları da dahil etti. Orta hasarlı bir bina, eğer malikleri çoğunluğu sağlayıp müracaat ettiklerinde; güçlendirme olsa da olmasa da tercihini yerinde dönüşümden yana kullanabilecekler. Ağır hasarlı veya binası yıkılmış kat malikleri gibi binalarını yıkıp yerinde dönüşüm imkânlarından yararlanabilirler. Artık kendileri için hangi yöntem uygunsa ona göre süreçlerini yürütebilirler.” Dedi.

YERİNDE DÖNÜŞÜM İÇİN YARIDAN BİR FAZLA ÇOĞUNLUK
Yıkılmış, ağır hasarlı ve yıkılacak orta hasarlı binaların yerinde dönüşümüne imkan sağlayan yasanın çıkarak resmi gazetede yayımlandığını hatırlatan Başkan Güngör, yerinde dönüşümün ayrıntılarını da paylaştı. Başkan Güngör, “Yerinde dönüşüm isteyen hak sahipleri yüzde 51’lik çoğunluğu sağlayarak e-devletten müracaat edip yerinde dönüşüm çalışmasını başlatabiliyorlar.  Bu süreçlerin takibi için ilçelerimizde ofisler var, buradan vatandaşlarımız yararlanabilir. 

500 BİN HİBE 800 BİN KREDİ
Yerinde dönüşüm için devletimiz hem kredi hem de hibe veriliyor. Evler için standart 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe veriliyor. Krediler değişkenlik gösterebiliyor, metrekarelerine göre konutlarda 500-800 bin arası,  işyerlerinde ise 250-500 bin TL arasında değişiyor. Krediler 2 yıl ödemesiz 8 yıl ödemeli faizsiz veriliyor. Hibe bir konut ve bir iş yeri için, kredi ise 3 daireye kadar veriliyor. Yerinde dönüşüm projesinden yararlanmak isteyen hak sahiplerinden ruhsat veya harç bedelleri alınmayacak.

BAKANLIĞIN DENETİMİNDE İLERLEYECEK
Yerinde dönüşüm projeleri bütün süreçler Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın denetiminde ilerleyecek. Başlangıçta bir miktar peşin verilecek. Yerinde dönüşümde yüzde 51’in üstünde olup karşılamayanları ise hazine kendisi karşılayacak, sonra ise kat maliklerine alım için sunacak. Şehrimizin imar ve ihyası için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

KAYNAK:https://www.kanal46.com/