Pandemiyle giderek yaygınlaşan ekolojik yaşam trendinin yanı sıra yüksek konut fiyatları, arsa ve tarla gibi konut dışı gayrimenkule yönelik talebi artırdı. ’in verilerine göre arsa, tarla, işyeri, fabrika, ofis, depo, sanayi sitesi gibi konut dışı gayrimenkul satışları 2021'de önceki yıla göre yaklaşık %30 artarak 1,5 milyonu aştı. Böylelikle konut dışı gayrimenkul, konut satışlarını ilk kez geride bıraktı. 2021’de tarla satışları 722 bin adede ulaşırken, 480 bin arsa el değiştirdi. Giderek artan konut fiyatlarının alternatif yaşam arayışlarını hızlandırdığını belirten Yako Groups Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez, “Pandeminin getirdiği yeni yaşam düzeniyle kırsal bölgelerde müstakil yaşam isteğindeki artış, arsa ve tarlalara yönelik talebi tetikledi. Ekolojik yaşam trendinin yeni temsilcisi olan tiny house’larda (küçük ev) imarlı arsa kriteri aranmıyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre plakalı ve ruhsatlı karavan statüsünde vasıta olarak tanımlandıklarından bu tür araziler için yasal bir ekonomik çözüm sunuluyor. Bu da taleplerdeki artışı hızlandırıyor” dedi.
Elektrik, su, doğalgaz faturaları tiny house’lara uğramıyor
Pandemide doğaya kaçışın simgesi haline gelen tiny house’ların ekonomik bir yatırım modeline dönüştüğünü kaydeden Galip Ölmez, “Tiny house’un konumlandığı arsada su, elektrik, fosseptik altyapısı bulunması da gerekmiyor. Tiny house’lar güneş enerjisi panelleriyle kendi enerjisini üretebiliyor. Su ihtiyacı su deposu veya su kuyusu açılarak karşılanıyor. Fosseptik sorunu ise toprakta açılan derin kuyu aracılığıyla çözülüyor. Tüm bu alternatif çözümlerle ekolojik yaşam biçimini tam olarak tanımlarken elektrik, su, doğalgaz gibi her geçen gün yükselen fatura giderlerini neredeyse tümüyle ortadan kaldırıyor. Yako House ile 2 kez Türkiye'nin en iyi tiny house markası ödülünü alan bir şirket olarak mühendislik gücümüzü tasarım yeteneğimizle birleştirerek kullanıcıların beklentilerini karşılayan modern, ferah ve sürdürülebilir tasarımlara imza atıyoruz. 10 metrekareden başlayıp 40 metrekareye kadar uzanan farklı büyüklüklerde sahip modellerimizin fiyatları 200 bin TL’den başlıyor” dedi.
Alternatif turizm yatırımlarında da yer buluyor
Tiny house konseptinin ekonomik ve ekolojik yönüyle alternatif turizm yatırımlarında da tercih edildiğini kaydeden Yako Groups Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez, konuya ilişkin şu ifadelerde bulundu: “Son dönemde Ege ve Akdeniz bölgelerindeki alternatif turizm yatırımları için de talepler almaya başladık. Bugün 10 odalı bir butik otel yerine 10 tiny house’u içeren bir tatil köyü inşa etmek yatırım maliyetini 10’da 1 oranında azaltıyor. Ağırlıklı olarak büyük metrekarelere sahip, içerisinde asma kat barındıran ahşap tasarımlar tercih ediliyor. Tümüyle ahşap malzeme kullanarak tasarladığımız, asma katlı Yako Ada House, Yako Comfort House, Yako Red House ile manzaralı arazilere uygun teraslı Yako Garden House gibi geniş metrekarelere sahip modellerimiz tercihte ilk sıralarda yer alıyor. Çocuklarını doğanın içinde yetiştirmek isteyen kalabalık aileler de tiny house’lara yöneliyor. Yurt iç ve dışından tüm Yako House modellerimize yönelik talepler her geçen gün artan bir ivmeyle büyüyor.”
Şık, modern ve sağlıklı yaşamın temsilcisi
Tiny house’ların taşınabilir formatıyla konutu mobil hale getirdiğine değinen Galip Ölmez, “Karayolları Trafik Yönetmeliği, tiny house’ları 2 metre 55 cm sabit genişliğe, maksimum 10 metre uzunluğa, römork dahil 4 metre yüksekliğe, 3 bin 500 kg ağırlığa sahip plakalı ve ruhsatlı karavan olarak tanımlıyor. Bu sınırlar dahilinde anahtar teslim olarak tasarladığımız tiny house’ları noterden ara satış sözleşmesi yaparak teslim ediyoruz. Doğal malzemeler kullanarak inşa ettiğimiz tiny house’larla şık, modern ve sağlıklı bir yaşamın önünü açarken, farklı tarzda geliştirdiğimiz Yako House modelleriyle insanları hayal ettikleri yaşama kavuşturuyoruz” diye ifade etti.