Çin'den Güney Afrika'ya ABD'den Maldivler'e kadar ihraç edilen Maraş dondurmasının Avrupa'ya açılabilmesi için gerekli olan AB Coğrafi İşareti'nin alınabilmesi için Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) harekete geçti.
Yereldeki korumayı uluslararası boyuta taşıyarak Maraş dondurmasının Avrupa pazarında yer bulabilmesini hedefleyen KMTSO, "Maraş dondurması"nın "Antep baklavası", "Aydın inciri" ve "Malatya kayısısı"ndan sonra AB'den coğrafi işaret alan dördüncü ürün olması için çaba harcıyor.
Başvuru sürecini 1 yıl içerisinde tamamlamayı hedefleyen oda, yaklaşık 100 ülkeye yapılan dondurma ihracatını bu sayede artırarak, Avrupalıların damağını tatlandırmayı istiyor.
Bu yılın 8 ayında yapılan dondurma ihracatı 1,5 milyon dolara ulaşırken, AB'den coğrafi işaret alınmasının ardından Kahramanmaraş'taki firmaların Avrupa'da mağaza açabileceği bildirildi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkan Serdar Zabun, Maraş dondurmasının tamamen Anadolu topraklarına özgü bir lezzet kültürü olduğunu söyledi.
Şehrin en önemli simgelerinden birinin ve ekonomik olarak da en güçlü markalarının Maraş dondurması dolduğunu dile getiren Zabun, Maraş dondurmasının geçmişinin de Osmanlı saraylarına kadar uzandığını belirtti.
Maraş dondurmasını Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde coğrafi işaretini tescil ettirdiklerini hatırlatan Zabun, şöyle konuştu:
"Kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin sütüyle salebin birlikteliği büyük bir ustalıkla benzersiz bir lezzete dönüşmektedir. Bu sayede eşsiz aramasını yüzyıllardır korumakta ve bu nedenlerle Maraş dondurması sadece şehrimizde üretilebilmektedir. Amerika'dan, Avustralya'ya yayılan ünü sayesinde hem şehrimiz hem de ülkemiz ekonomisine çok önemli katkılar sağlamaktadır. Besleyici özellikleriyle de sağlık sembolü olarak büyük önem taşıyor."
"Süt ürünlerinin Avrupa'ya daha rahat girmesini sağlayacak"
Zabun, Maraş dondurmasının kent turizmine, ekonomisine ve tanıtımına sağladığı katkının artırılması ve dondurmanın gelecek nesillere doğru şekilde aktarılması amacıyla devam eden çalışmalarının bulunduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"On binlerce kişinin emeğiyle üretilerek dünyaya yayılan Maraş dondurması Kahramanmaraş'ın ortak değeridir. Avrupa patentimizi de almak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu patent, Kahramanmaraş'ta doğmuş firmalarımızın açacağı tüm mağazalarının daha rahat çalışmasını ve buradan ihraç edilecek süt ürünlerinin Avrupa'ya daha rahat girmesini sağlayacak. Başvurumuzu 1 yıl içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz."
"100'e yakın ülkeye dondurma ihraç ediyoruz"
Kahramanmaraş'ın bu sektörde büyük bir pazar hakkına sahip olduğunu vurgulayan Zabun, "Üretim rakamlarına bakarsak yılda 220 milyon litre Maraş dondurması üretiliyor. Yıllık 35 milyon dolar olan Türkiye dondurma ihracatında önemli bir paya sahip olan şehrimiz, 100'e yakın ülkeye dondurma ihraç ediyor. Bu yılın 8 ayında yapılan dondurma ihracatı 1,5 milyon dolar seviyesine ulaştı. Öte yandan Maraş dondurması kent turizminde de çok önemli bir unsur. Her gün tur otobüsleriyle dünyanın her yerinden gelen turistlerimiz burada hem modern hem de kültürümüzü yansıtan tesislerimiz de ağırlanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
"Amerika dahil 7 ülkede"
Yurt dışında 7 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Alpedo-Kervan Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kervancıoğlu Kervancıoğlu, şöyle konuştu:
“Biz Alpedo Kervan olarak Amerika dahil 7 ülkede 72 bin noktaya ürün satıyoruz. Bu dondurmayı 30 derecede taşıyoruz. Bunun yanı sıra özel bir buzla 24 saatten 72 saate kadar hem yurt içi hem yurt dışına sevkiyatlarımız oluyor."
************************
Alpedo Kervan İzmir Fuarında Maraş Dondurması Şovu Yaptı
İzmir Enternasyonel Fuarı'nda (İEF) onur konuğu il olan Kahramanmaraş’a özgü dondurma kısa süreli izdihama sebep oldu. Alpedo-Kervan'ın askıya çıkardığı 250 kiloluk Maraş dondurması 20 dakikada tükendi.
Bu yıl 88.'si düzenlenen İzmir Enternasyonel Fuarı'nın onur konuğu ili Kahramanmaraş olurken, stantlar ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Bu sene ilk defa fuara katılan Alpedo-Kervan firmasının standı da yoğunluktan nasibini aldı.
Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kervancıoğlu’nun bizzat astığı 250 kiloluk Maraş dondurması ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Dondurmanın başına geçen Kervancıoğlu, satır ve baltayla kestiği dondurmayı ziyaretçilere ikram ederken, 250 kiloluk Maraş dondurması yaklaşık 20 dakika içinde tükendi. İlgiden dolayı çok mutlu olduklarını söyleyen Sami Kervancıoğlu, “Biz her fuara katılıyoruz ama İzmir Fuarı'na ilk defa bu sene katıldık. Tabii ki çok büyük bir ilgi var. Dondurma denince akıllara Kahramanmaraş geliyor. Biz de fuarda dünyaca meşhur dondurmamızı tanıtıyoruz” dedi.
"Keçi sütü ve salep olmazsa olmaz"
Helal sertifikalı dondurma ürettiklerinin altını çizen Kervancıoğlu, Maraş dondurmasının doğal olduğunu belirtti. Kervancıoğlu, “Kahramanmaraş dondurmasında keçi sütü vardır. Anne sütünden sonra en önemli süt keçi sütüdür. Bunun yanı sıra dondurmamızda doğal salep bulunuyor. Bir de dondurma ustalığı önemlidir. Bunun üçü bir araya geldiği zaman böyle devasa bir Kahramanmaraş dondurması meydana gelir. Kesinlikle katkı maddesi bulunmayan Alpedo Kervan dondurmasının bir özelliği de helal sertifikasının bulunması” ifadelerini kullandı.
“Her dondurma Maraş dondurması değil”
Piyasada ‘Maraş dondurması’ etiketiyle satılan her dondurmanın gerçek Maraş dondurması olmadığının altını çizen Sami Kervancıoğlu, “Vatandaşımız dondurma alırken markasına dikkat etmeli. Fuarda astığımız 250 kiloluk dondurma burada 1 saat asılı da kalsa hiçbir şey olmaz. Çünkü içerisinde doğal salebi var, keçi sütü var, ustalığı var. Bir de işi sevmek gerekiyor. İşi sevmediğin zaman zaten başarılı olamıyorsun. Onun için burada biz 9 gün boyunca Kahramanmaraşımızı, yöresel ürünlerimizi bu standa taşıdık. Burada İzmir halkıyla bu fuar boyunca beraberiz. Onlara hizmet etmek için burada varız” diye konuştu.