Prag’da1410 yılında inşaa edilen esrarengiz saat Avrupa medeniyetinin ve sisteminin tüm dünyaya meydan okuması ve okült evrene açılan kapıdır. Saat ayın ve Güneş'in mevcut zaman dilimine göre dünya etrafındaki konumunu da gösteriyor. 12 saat dilimiyle birlikte 12 burcun sembollerini de taşıyan astronomik saatin asıl adı ise Orloj. II. Abdülhamid, saatlere merakı ile bilinen usta bir marangozdu. İstanbul'a ve Osmanlı mülkünün dört bir tarafına saat kuleleri yaptırmasının bir sebebi de Orloj ve onun etrafında şekillenen şeytani medeniyete meydan okumaktı. Kendisinin öncülüğü sayesinde 19. yüzyılda saat kulesi hızla yayılmıştır. Valilerine gönderdiği fermanlar ile de çeşitli şehirlere yayılmasına vesile olmuştur. Saat kulelerinin asıl amacı saati göstermek olsa da farklı amaçlar için de kullanılmıştır. Çanakkale, İzmir ve Dolmabahçe saat kulelerindeki su sebilleri sayesinde halk, su gereksimini karşılayabiliyordu. Ayrıca bazı kuleler, yangın ve gözetleme aracı olarak da kullanılmıştır. Kulenin tepesinde bulunan gözetmenler sayesinde yangın kolaylıkla tespit edilebiliyordu. Dolmabahçe ve Kayseri saat kulelerindeki rüzgar gülleri ve barometreler sayesinde de hava tahmini yapılıyordu.
O dönemde II. Abdülhamid, birçok şehirde saat kulesi yaptırmıştır. Sadece Osmanlı toprakları içinde değil, başka ülkelere hediye olarak da gönderilen saat kuleleri örneklerini görebiliriz. Bunlardan bazıları; Mexico City, Kudüs, Trablus. Ülke sınırları içinde yaptırılan şehirlerden bazıları ise; İstanbul, İzmir, İskeçe, Gümülcine, Çanakkale, Bursa, Tokat, Kayseri ve Çorum saat kuleleri. Bunların dışında da yıkılan ve yok olan saat kuleleri de vardır. Konya, Edirne, Gelibolu, Diyarbakır ve Kütahya saat kuleleri gibi.
Prag şehrinin simgelerinden biri olan astronomik saat, dakika ve saatlerden çok daha fazla bilgi verir. Saatin üzerinde yer alan kadran sayesinde, Güneş'in, ayın, takımyıldızlarının ve gezegenlerin gökyüzünün neresinde yer aldığına dair astronomik bilgileri okumayı mümkün kılan muazzam bir yapı. Çek Cumhuriyeti’ndeki inanışa göre saatin bir gün durması, tüm ülkenin felakete sürükleneceğine işaret ediyor. Belki de bu sebepten, saatin arızalanmaması için hassasiyet gösteriliyor. Saatin dış tarafındaki rakamlar ise İbranice ve bu Babil saatini gösteriyor. Saatin üst kısmı ayları gösterirken alt kısmı ise zamanı gösteriyor. Saatteki mavi kısım gökyüzünün sonsuzluğunu, kahverengi kısım ise yeryüzünü temsil ediyor. Astronomik saati bu denli önemli kılan, 1410 yılına uzanan geçmişi. Bugüne kadar ayakta duran ve her yıl milyonlarca turist çeken saati inşa etmek için iki deha güçlerini birleştirmiş; saat yapımcısı Mikulas Kadan ve Charles Üniversitesi Matematik Profesörü Jan Sindel. Saate 1490 yılında gotik heykeller ve takvim kadranı, 1787 yılında ise havari figürleri eklenmiş.
Figürlerin her birinin de farklı anlamları var. Aynaya bakan figür: kendini beğenmişlik, iskelet: ölüm, altın bir kese tutan figür: açgözlülük, mandolin çalan adam: Osmanlı'yı temsil etmektedir. Elinde aynaya bakan figür, kibir ve kendini beğenmeyi anlatmaktadır. Sultan II. Abdülhamid hazretleri de Yıldız İstihbarat Teşkilatı'nın hafiyelerine saat hakkında bilgi toplatmış, hemen arkasından da Osmanlı mülkünde çok sayıda saat kulesi yaptırmıştır vesselam.