KMTSO BAŞKANI BULUNTU,

“KAHRAMANMARAŞ, TÜRK MUTFAĞININ TADI VE SAĞLIK SEMBOLÜDÜR”

Deprem bölgesindeki özellikle yerel ve coğrafi işaretli ürünlerin ulusal ve uluslararası arenada perakende, gıda ve gastronomi sektörüne tanıtımı ile ekonomiye kazandırılması amacıyla başlatılan projenin ilk buluşmasına Kahramanmaraş ev sahipliği yaptı. Güvenilir Ürün Platformu, KMTSO, TBMM Tarım Komisyonu işbirliğinde TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu’nun katkılarıyla düzenlenen programda binlerce yıllık mutfak kültürüyle lezzete yön veren Kahramanmaraş’ın gastronomisi masaya yatırılırken, kentin birbirinden değerli yöresel lezzetleri ve Gasto-Turizm potansiyeline ışık tutuldu.
Expo 2023 Sergi Alanı içerisinde bulunan Arasta Çarşısı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa; TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, TİGEM Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç, Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, KMTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Güvenilir Ürün Platformu Yöneticileri, büyük perakende zincirleri, yerel zincirler, gıda firmaları ve potansiyel alıcıların üst düzey yöneticileri katıldı.


KİRİŞCİ: BU ŞEHRİN İNSANLARI ÜRETMEYİ İBADET AŞKIYLA YAPAR
Programın açılışında konuşan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, bölgenin eski günlerine dönmesi için çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü, bölgenin deprem üssü değil üretim üssü olacağını ifade ederek şunları söyledi: “Her türlü faaliyetin iki cephesi vardır. Alan ve verendir. Biz Kahramanmaraş olarak depremle adımızın anılmasını istemezdik. Ancak deprem üssü olarak geçti. Bu şehrin insanları üretmeyi ibadet aşkıyla yapar ve var olan kaynakları en etkin şekliyle kullanır. Bugün gelen alım heyeti içinde Kahramanmaraş’ın ürettiklerine talip olacak dostlarımız var. Acılar paylaşıldıkça azalır. Güvenilir Ürün Platformu ve tüm alım heyetine şükranlarımı sunuyorum.”

BULUNTU: MARAŞ MUTFAĞI ÇOK YÖNLÜ KÜLTÜREL BİR FARKLILIKTIR
Toplantıda konuşan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, “Dulkadiroğlu Beyliğinden Osmanlı Saraylarına uzanan ve günümüze kadar korunan Asırlık Maraş Mutfağı Türk yemek kültüründe özgün ve ayrıcalıklı bir yere sahiptir.” dedi. Kahramanmaraş mutfağında yeme-içme sanatının hem dış, hem iç güzelliklerini yansıtan zenginlikleri bir arada bulmanın mümkün olduğunu belirten Buluntu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Maraşlı yemeği karın doyurmak için değil yemeğin zevkini lezzetini almak için yer. Çünkü Maraş mutfağı geçmişiyle beslenmiş gizemli ve çok yönlü kültürel bir farklılıktır. Yöremizin yetenekli insanları beslenme birikimini yeme içme hünerlerine dönüştürmüş, kıskanılacak mutfak örneklerini çoğaltmış, birçok özgün tadı sofrasına koymuştur.

“MUTFAĞIMIZ GASTRONOMİ ALANINDA DÜNYANIN SAYILI MERKEZLERİ ARASINDA”
Tüm bu açılardan bakıldığında tarihi ve coğrafi zenginlikleri ile özdeşleşmiş yöresel yemeklere ve birbirinden değerli ürünlere sahip olan kadim kentimiz, yüzyıllardır süregelen geleneğimizin bir devamı olarak gastronomi alanında da dünyanın sayılı merkezleri arasında yer almaya devam etmektedir.

Andırın’da otomobil şarampole devrildi: 1 ölü 2 yaralı Andırın’da otomobil şarampole devrildi: 1 ölü 2 yaralı

“DEPREM BÖLGESİ ÜRETİCİNİN ÜRÜNLERİNE ÖNCELİK VERMEK BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Öte yandan bildiğiniz üzere 6 Şubat’ta ilimiz merkezli toplamda 11 ili etkileyen çok büyük bir deprem felaketi yaşadık. Özellikle ekonomik olarak bakıldığında depremin yıkımı, ne yazık ki başta şehrimiz olmak üzere 11 kentimizi birden derinden etkiledi. Bu noktada deprem bölgesindeki üreticinin ürünlerini önceliklendirmek üreticileri daha hızlı ayağa kaldırmamız için çok önemli. Bugün yapılan iş bizler için çok kıymetli. Bu bakımdan emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu çalışmaları sürdürmek konusunda gönüllülükle adım atacağımızı bilmenizi istiyoruz.”


TOPRAK: BU SÜRECİ BİRLİKTE ATLATACAĞIZ
Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak ise, “Deprem bölgesinin ve ürünlerinin tanıtımını yapmak ve buradaki üreticiye bir nebze moral olalım ve ekonomiye kazandıralım diye başlattığımız Üreten Yöre Üreten Türkiye projesinin ilk toplantısını Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapmaktan mutluyuz. Bizlere destek olan TBMM Tarım Komisyonu ve bugün buraya üreticilerle tanışmaya gelen tüm potansiyel alıcılara teşekkür edeceğiz. Bu süreci birlikte atlatacağız diyorum ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

KMTSO ZİYARETİ
Gün boyu devam eden programlarda Güvenilir Ürün Platformu heyetinin kentte ilk durağı KMTSO oldu. KMTSO’yu ziyaret eden heyet, KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu ile Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir süre görüşerek, gastronomi alanında olası yeni proje ve işbirlikleri üzerine istişareler gerçekleştirdi.


Program öncesi workshop, ikili iş görüşmeleri ve stant ziyaretleri gerçekleştirilirken, program sonrası yöresel ürün üreticilerine ‘Güvenilir Ürün Ödülü’ verildi.