Yazar Sinan Meydan Beyefendi her zamanki gibi maalesef yalanlara sarılmış. Sözcü Gazetesi'nde ki yazısında Sultan Abdülhamid hazretleri ile ilgili sürekli tekrar edilen ve bilinen yalanları tekrar etmiş. Osmanlı'nın donanmasını Haliç'te çürüttüğü, bakıp geliştirmediği iftirası ve onun döneminde devletin battığı, ekonomik olarak iflas ettiği, sultanın batı karşısında aciz kaldığı ve hünkar hazretlerini savunanların insanlara yalan ve masal bir tarih anlattıklarını yazıp çizmiştir. Abdülhamid'in Akıl Oyunları isimli kitabım bu tür ucuz iftiralara kaynaklı olarak sayfalarca ve uzun bir şekilde cevap vermiştir. Ancak yine de donanma çürütüldü ve Osmanlı onun zamanında ekonomik olarak iflas etmiştir yalanlarına kısaca da olsa cevap vermek istiyorum.
1-Donanma Çürütüldü Yalanı
Sultan II. Abdülhamid Han zamanında yirmiden fazla yeni gemi inşaa edilmiştir. Eski gemiler tamir ettirilmiş, modernizasyonu yaptırılmıştır. Devrinde Avrupa'ya denizcilik fennini öğrenmeleri için yüzlerce bahriye talebesi gönderilmiştir. 1889 yılında yine onun döneminde Cerîde-i Bahriye ve Mecmûa-i Fünûn -ı Bahriye isimleriyle bahriye subaylarını yetiştirmek ve bilgilendirmek için denizcilik ve savaş gemileri ile ilgili yeni gelişmeleri subaylara öğretmek için gazete ve dergi çıkartılmıştır. 1881 yılındaysa Matbaa-i Bahriye isimli denizcilik matbaası açılmış burada da konu ile ilgili kitaplar basılmıştır. 1897 yılındaysa ilk defa bir Bahriye (Denizcilik) Müzesi açılmıştır. Sultan Hamid hazretleri dönemi bahriyesi mevzusu çok uzun bir konu ve bu uzun ve önemli konuyu Abdülhamid'in Akıl Oyunları kitabında okuyabilirsiniz. (Uzakları Görebilen Hükümdar Sultan II.Abdülhamid/ Hamidiye Kitaplığı Yayınları/ Sayfa: 83-88)
Sultan Abdülhamid Zamanı Ekonomik İflas yalanı:Küresel Ekonomik Bunalım ve Krizlerinden Çıkmanın Tek Yolu "Abdülhamid Sistemi"
Sultan Abdülhamid Han Hazretlerinin idaresini, hükmünü kaybeden insanlığın ve Âlem-i İslam'ın ekonomik refahı ve gelecek kaygısı olmadan yaşama imkanını maalesef kaybetmiştir. Osmanlı mülkünde ki insanlar Sultan II. Abdülhamid Han efendimiz zamanında ekonomik refah içerisinde, sıfır enflasyon ile ve yüksek alım gücüyle yaşamışlardır. Yine hünkar hazretleri döneminde evsiz insan yoktur ve maaşlar ise son derece uygundur. Bendeniz buna Sultanımız Hamid Han'ın dehası diyorum ve ekliyorum, dünyayı krizlerden, mali bunalımlardan kurtaracak tek çare "Abdülhamid Sistemidir." Bu nizam hayal ürünü değildir çünkü hazinesi, darphanesi, sarayları yağmalanmış bir halde ve aşırı borç ile köhneleşmiş olarak teslim aldığı devleti yeniden dünyanın beşinci gücü, süper devlet haline getirmiş, orduyu ve silahları yenilemiş, borçları ödemiş, hastahaneler, okullar, fabrikalar, yollar, köprüler, atölyeler yaptırmış, enflasyonu düşürüp halkın alım gücünü yükseltmiş, ülkenin bilim ve sanayide yükselmesini sağlamış olarak yeni yönetime teslim etmiştir. Ondan ülkeyi teslim alan İttihatçılar ise maalesef imparatorluğu hünkarımızın teslim aldığından çok daha kötü bir hale getirmişler, batırmışlar ve bırakıp gitmişlerdir. Burada hünkar hazretleriyle ilgili okuduğunuz sözler övgü olmayıp hakikattir. İttihatçılarla ilgili okuduğunuz yergi de iftira olmayıp hakikatin ta kendisidir. Ekonomik kalkınmanın tek çözümü "Abdülhamid Sistemidir" yani Tebriknâme-i Milli'nin yeniden hayata geçmesidir. Bu manada sultan hazretlerinin iktisadi alandaki başarılarını nasıl elde ettiğini öğrenmek istiyorsanız, Tebriknâme-i Milli'yi nasıl kaleme aldığını bilmek istiyorsanız, en önemlisi de kendisinden sonraki yöneticilere hangi güzel ve kıymetli koşullarda bir devlet bıraktığının farkına varmak istiyorsanız Abdülhamid'in Akıl Oyunları kitabına müracaat edebilirsiniz.
Yazının kaynakları: Sinan Meydan'ın
yalanlarına cevaplar içeren kaynaklar
1- Osmanlı Devleti Tarihi C: 1/ Ötüken Neşriyat/ Yılmaz Öztuna/ S: 551-552- 553- 554-584
2- Büyük Osmanlı Tarihi C:4/ Türk Tarih Kurumu Yayınları/ Enver Ziya Karal/ S: 425-420
3-Bilinmeyen Osmanlı/ Prof. Dr. Ahmet Akgündüz/ Osmanlı Araştırmaları Vakfı/ S:276
4- Sultan II. Abdülhamid ve İstanbul'u/ Yeditepe Yayınları/ Prof. Dr. Vahdettin Engin/ S:247-251-254
5- Uzakları Görebilen Hükümdar Sultan II. Abdülhamid/ Hamidiye Kitaplığı Yayınları/ S:83-88