Sevgili Okurlar Merhaba,
                Bu yazımda sizlere, trafik kazası geçirilmesi halinde neler yapılması gerektiğini anlatacağım . Öncelikle ilk temennim hiçbirimizin başına büyük ya da küçük herhangi bir kaza gelmemesi üzücü kazaların bizlerden evlerimizden evlatlarımızdan sevdiklerimizden uzak olmasıdır.
                Yerel haberlere yer veren dijital platformları takip ettiğimizde maalesef neredeyse her gün bir kaza haberine rastlamaktayız. Kaza oranlarının neden sürekli arttığı, bunu önleyebilmek için neler yapılması gerektiği ayrıca konuşulması gereken başlıklar ancak ben bu yazımda olası bir trafik kazası geçirilmesi halinde bir kazazede olarak neler yapılmalı nelere dikkat edilmeli bunları konuşmak istiyorum.
                Bir trafik kazasına karışmak, sarsıcı ve stresli bir durumdur. Böyle bir durumda öncelikle sakin kalmak ve güvenliğinizi sağlamak ardından ise hatalı taraf değilseniz menfaatlerinizi korumak için doğru adımları takip etmek çok önemlidir.
                1. Yaralıysanız, Derhal Tıbbi Tedavi Alın
İlk ve en önemli adım, kendinizi ve kazaya karışan diğer kişileri yaralanmalara karşı kontrol etmektir. Eğer yaralı var ise 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aramalısınız. Bu aşamada hem ambulans hem trafik polisi çağırmak için 112 Acil Çağrı Merkezi'nin tek hat olarak hizmet verdiğini hatırlatalım. Kendinizi iyi hissetseniz bile, kazadan hemen sonra tıbbi yardım almak çok önemlidir. Boyun zedelenmesi veya iç kanama gibi bazı yaralanmalar hemen fark edilmeyebilir. Yaralanmalarınız için yasal bir talepte bulunmaya karar verirseniz, tıbbi kayıtlar önemli kanıtlar olacaktır.
                2. Güvenliği Sağlayın
Olay yerinin durumuna göre, daha fazla kaza veya trafik sıkışıklığını önlemek için aracınızı trafikten uzak, güvenli bir yere çekin. Kaza sonrası araç çalışmıyor olsa bile kontağı mutlaka kapatmalı ve yakıt sızıntısı olup olmadığını da tespit etmelisiniz. Eğer yakıt sızıntısı tespit ettiyseniz en kısa sürede 110 numaralı telefonu arayarak itfaiye çağırabilirsiniz.
                3. Kazayı Bildirin
Birçok kazada tanık yoktur velev ki diğer sürücü, kazanın nasıl gerçekleştiğine dair çelişkili cevaplar verir yada somut gerçeği çarpıtmayı hedeflerse , soruşturma talep etmemeniz halinde ummadığınız bir kusur oranı ile karşılaşabilir daha da kötüsü hatanızın olmadığı bir dosyada cezai manada da sorumluğunuz doğabilir. Bu nedenle, polisin çağrılması konusunda ısrar edin.
                4. Polisin gelmesini beklerken aracınızı hareket ettirmeyin.
                Aracınız, trafiğe acil bir tehlike oluşturmadıkça, kazadan sonra durduğu konumda bırakmanız önemlidir. Diğer sürücüden, polis gelene kadar aracını hareket ettirmemesini isteyin. Polisin kusuru belirlemek için kullandığı en önemli kanıt, kazadan sonra araçların konumudur.(Yukarıda belirttiğim gibi öncelik trafik güvenliği şayet trafikte bir soruna sebep olmuyorsa araçların konumu bozulmamalı)
                5. Yaralandıysanız, polis memuruna söyleyin.
Olay mahalline gelen kolluk kuvvetlerinin yapacağı diğer bir işlemde trafik kazası tespit tutanağı tutmaktır. Bu tutanakta kazanın nasıl olduğunu, kazanın şeklini, kazanın maddi hasarlı mı, ölü veya yaralanmalı mı olduğunu detaylıca yazar ve trafik kazasını bir kroki yardımı ile resmetmeye çalışır. Tutanağın önemli olduğu bir başka husus uyuşmazlıklara karşı bir delil olarak kullanılabilmesidir. Bu sebeple yaralandıysanız mutlaka polis memuruna söylemelisiniz.
                6.Kaza tespit raporunu titizlik ile doldurun gerekirse yardım alın
Sadece maddi hasarın olduğu kazalarda,  kaza tespit raporunu polisler değil taraflar doldurmaktadır. Bu durumda, cadde sokak numaralarını doğru yazmaya karşı tarafın neden kusurlu olduğunu doğru ifadelerle aktarmaya dikkat edin gerekirse bu konuda yardım alın.
                7. Kaza mahallinin fotoğraflarını ve videolarını çekin.
Yürüyebiliyorsanız ve acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız yoksa, kaza mahallini belgelemek için, hasarlar, kayma izleri ve yol koşulları dahil olmak üzere olay yerinin fotoğraflarını çekerek lehinize delil toplayın.
                8. Görgü tanıklarının isimlerini ve telefon numaralarını alın.
Genellikle bir polis memuru olay yerine geldiğinde, çarpışmanın tanıkları çoktan gitmiştir. Bu nedenle, kazaya tanık olan kişilerin isimlerini, adreslerini ve telefon numaralarını yazmanızı olası bir soruşturma ya da kusur durumuna ilişkin yargılamada bilgilerine başvurabileceğinizi belirtmenizi tavsiye ederim.
                9. Kaybınızı sigorta şirketinize bildirin
Mümkün olan en kısa sürede sigorta şirketinize kazayı bildirin. Kazadan sonra sigortaya başvuru süresi genellikle 5 iş günüdür. Bildirimin hızlı yapılması, hasarın karşılanması sürecini hızlandıracaktır. Trafik sigortaları özetle kaza sonrası alınan hasarın tazmini için yapılan sigorta sözleşmeleridir. Sigorta şirketleri, kaza sonrası alınan hasarı değerlendirip, onarım masraflarınızı karşılayacaktır. Bu sebeple sigorta şirketine kazayı bildirmek, maddi olarak kaza sonrası hakkınızı korumak için önemli bir adımdır.
                10. Haksız kazanç elde etmek isteyenlerden uzak durun
Kazadan sonra sizlerle iletişime geçen sigorta simsarı vb. sistemlerden uzak durun.Sigorta tazminatlarının tahsili konusunda sigorta simsarlarının yasal bir zemini bulunmamaktadır kazazede olduğunuz bir olaydan  dolayı aynı zamanda yanlış kimselerden hukuki destek almış olmaktan dolayı dolandırılma riski de taşımaktasınız . Kaza neticesinde bedensel ya da maddi bir zarara dayalı yürütülecek sigorta sürecinin simsar, aracı, danışmanlık şirketi vb. oluşumlarla değil doğrudan sizin iletişime geçip dosyanız hakkında şeffaf bilgiler alabileceğiniz avukatlar tarafından yürütülmesi çok önemlidir.
                Evet, sevgili okurlar genel hatları ile dikkatli olunması gereken başlıkları bu şekilde sıraladık umarım faydalı bir yazı olmuştur. Umarım hiçbirimizin kullanmak zorunda kalmayacağı bilgiler olarak kalır… Hoşçakalın …..