Şehirlerarası yolculuk yapanların sıklıkla karşılaştığı manzaradır: yolun kenarına dört direğin üstüne serilmiş yapraklardan oluşan bir gölgelikte kasa kasa çilek, şeftali, kavun, karpuz yoldan geçenlerin hizmetine sunuluyor…

Yol boyları, çiftçilerimizin ürettiklerini doğrudan pazarlayabildikleri doğal bir alan; komisyoncu, aracı, tefeci yok. Mümkün olduğunca bu yerlerden alışveriş yaparım ve  bişey satın alırken de asla pazarlık yapmam. Çok bilinçli(!) tüketiciler olarak marketlerde şişirilmiş fiyatlara gıkımız çıkmaz ama nedense çiftçimizden bişey aldığımızda üçün beşin hesabını yapmayı pek severiz.  
Çiftçilerimizin bu çabası hoşuma gider ancak benzer tezgahlarda hem de nerdeyse şehrin içinde aynı manzara ile karşılaşmak çok da doğru değil. Başını dondurmanın çektiği Kahramanmaraş’ın zengin yöresel lezzetleri bu tür yerlerde servis ediliyor ne yazık ki. Derme-çatma diye niteleyebileceğimiz bu satış yerlerinin Maraş’a yakışmadığını, hatta yakışmak bir yana Kahramanmaraş’ın imajına ciddi şekilde zarar verdiğini görmemek imkansız.
Bir dönem bu konuyu dert edinmiş ve bir proje yapmıştık. Proje ile ilimize ait yöresel ürünleri tescil ederek katma değerini arttırmak ama aynı zamanda bu ürünleri modern şehrimize yakışır Yöresel Köy diye adlandırabileceğimiz yerlerde satılmasını sağlayarak bu dağınık ve çirkin görüntüyü ortadan kaldırmayı hedeflemiştik.
Dönemin Tarım İl Müdürü Sn. İhsan EMİRALİOĞLU’ndan ciddi bir destek alarak Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü olarak güzel bir  proje yapmıştık. Bu proje ile ilimize özgü ürünlerin coğrafi işaretlerini alacaktık yani tescilleyecektik ve bununla birlikte yol kenarlarına toplu satış yerleri inşa ederek bu ürünlerin pazarlamasına kolaylık sağlayacaktık. Bu kapsamda DOĞAKA’nın desteğiyle ilk etapta 14 adet ürünün bilimsel raporlarını hazırlattık, (https://www.dogaka.gov.tr/haber/dogaka-ve-kahramanmaras-bilim-sanayi-ve-teknoloji-mudurlugu-isbirliginde-cografi-isaret-konulu-teknik-destek-sozlesmesi-imzalandi) tescile  hazır hale getirdik.
O döneme kadar Maraş Dondurması, Maraş Burma Bileziği, Maraş Biberi, Maraş Tarhanası, Andırın Tirşiği, Çağlayancerit Cevizi olmak üzere sadece altı ürün tescil edilmişti. Bizim projemiz ile bugüne kadar 9(dokuz) ürün daha tescillendi:Maraş Çöreği, Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı, Kahramanmaraş Oyma Ceviz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi, Maraş Sumak Ekşisi Akıtı, Maraş Parmak/Sıkma Peyniri, Maraş İşi/Maraş Sim Sırma, Maraş File Nakışı, Ravanda Şerbeti.
Sisteme girip bakıldığında bu dokuz ürünün Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi adına tescillendiğini görürsünüz. Bu da bizim projenin gereği idi. Evet ürünleri biz tescile hazır hale getirdik, ancak tescil hakkını Belediyemize devrettik. Bir protokol yaptık, protokol gereği biz tescil hakkını Belediyeye verecektik, belediye de bunun karşılığında  Kayseri, Adana ve Gaziantep yolu üzerinde olmak üzere üç adet ‘YÖRESEL KÖY’ inşa edecekti. Yaptığımız araştırma sonucu TKDK’nın bu tür projelere  %66 hibe verdiğini öğrendik, yani belediye bir yöresel köy fiyatı ile üç adet köy yapabilecekti.
Bize düşen görevi yaptık, üniversitemizde değerli hocalarımıza hazırlattığımız bilimsel raporları belediyeye devrettik. Bu ürünlerin tescil işlemleri belediyemiz tarafından yapıldı ancak bu derme çatma yapıları bir araya getirecek Yöresel Köy projemiz akim kaldı.
Fırat Görgel başkanımıza teklifimiz olsun, Kahramanmaraş’ı diğer illere bağlayan üç karayolu üzerine şehir çıkışlarında yolun özellikle sağ taraflarında olmak üzere bu tür yapılan inşa edilmeli ve şehrimiz bu çirkin görüntüden kurtarılmalıdır.