Sanayi ve Ticaret İl Müdürü olarak atandığımda müdürlüğümüzün bir kanadı olan ticaret ile ilgili üst düzey bir bilgi birikimi edinmiş ve tanınan bir aktör haline gelmiştim.
Ancak sanayi tarafı ile ilgili rutinin dışında ne yapabilirim, onu bilmiyordum. İzmir gibi büyük bir ilde 14 yıl mühendis olarak çalışmışlığımız vardı, piyasa gözetimi ve denetimi yapmanın, sanayi sicil belgesi vermenin dışında kayda değer yaptığımız bir çalışma yoktu, bu da benim için yeterli olmazdı diye düşünüyordum. Acaba bakanlığımız merkez birimlerince yapılan, taşra olarak haberdar olmadığımız birşeyler var mı diye merak ettim, bunu öğrenmenin yegane yolu bakanlığa gidip yeni şeyler öğrenmeli, vizyonumu genişletmeliydim.
Göreve başlamadan önce bakanlığa gittim, meğer bakanlık yeni mekanizmalar geliştirmiş, özellikle araştırma/geliştirme konularında işletmeleri teşvik eden, üniversite sanayi işbirliğini öne çıkaran çalışmaları desteklediğini öğrendim. Açıkçası, bu teşvikleri yöneten Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğünde heybemi doldurdum, diyebilirim. Güzel destek mekanizmaları kurulmuş ancak henüz yaygınlaşmamış, taşranın bu teşviklerden hiç haberi yok, yapacağımız ilk iş bu destekleri anlatmak/yaygınlaştırmak olmalı.
Göreve başlar başlamaz ilk işim bu oldu, bakanlığımızın geliştirdiği 4 farklı teşvik/destekleri anlatsınlar diye bakanlıktan uzman talep ettim. KMTSO toplantı salonunda düzenlediğimiz toplantıya üst düzey katılım oldu, Toplantıya KMTSO Başkanı rahmetli Mehmet BALDUK ile birlikte ilimizin önde gelen sanayicileri, üniversitemizin değerli hocaları ve üniversitemizin tepe yönetimi ile birlikte rektör Nafi BAYTORUN katıldılar. Çok verimli bir toplantı oldu, Uzmanlarımız; TEKNOKENT, ArGe Merkezi, Teknogirişim Sermaye Desteği ve SANTEZ proje desteklerini anlattılar. Toplantıda anlaşıldı ki Valimiz Sn.Mehmet Niyazi TANILIR beyefendi TEKNOKENT kurulması için başvuruda bulunmuş, ancak sonrasında uğraşan olmamış. Yine toplantıdaki tartışmalardan anladığımıza göre, uğraşan olmadığı gibi Teknokent için ayrılan yer de aslında problemli bir yermiş, Teknokentin oraya yapılma ihtimali de zaten yokmuş. Taraflar hazırken tartışılması iyi oldu ve toplantı ilk meyvesini böylelikle vermiş oldu: rektör bey problem konusunda bilgisi olmadığını söyledi, kendisini doğru bilgilendirmeyen personeli suçladı, ancak problemin çözülebileceğine yönelik iradesini de ortaya koydu.
Bir süre sonra Teknokent konusunu görüşmek üzere vali bey başkanlığında bir toplantı yapıldı, kmtso yönetim kurulu başkanı ve meclis başkanı ile üniversite yönetimi bir araya getirildi ve Teknokent kurulmasına karar verildi. Bu kararı ilk aşama olarak tanımlayabiliriz, çünkü bu karar yani Üniversite ve Sanayinin ikna olması Teknokent kurulması için yeterli olmuyor. Bakanlığın da buna onay vermesi gerekir; bakanlığın onayı için de hem o ilin sanayisinde Arge kültürünün belli bir seviyeye gelmesi hem de üniversitede AR-GE birikimi olması aranıyor. Bu problemin çözülebilmesi için varolan potansiyelinin iyi anlatılarak bakanlığın ikna edilmesi ya da Genel Müdürlükteki karar vericilerin ile davet edilerek konuyu bizzat yerinde görmesi bu kanaate varmaları gerekiyor. Bu arada Üniversitemizce organize edilen arge proje pazarı etkinliğine ilgili birimin tepesindeki genel müdür Sayın Ziya Karabulut da davet edil. diğini ve davete icabet edileceğini öğrendim, bu fırsatı teknokent için kullanmalıydık. Genel müdürümüz geldi tabi ilimizin potansiyeli hakkında kendince bir bilgi sahibi oldu ancak edindiğim izlenim, genel müdürün potansiyeli yeterli bulmadığı yönünde idi, dolayısıyla bu işi takip eden aktörlere siyasi desteğe ihtiyaç olduğunu aksi halde talebin reddedilebileceğini fade ettim. Nihayetinde siyasetçilerimiz de işin içine girdiler, bakanlığın iradesini olumluya çevirdiler ve teknokent kurulmasına onay ve destek verildi.
Kuruluş işlemleri tamamlanıp faaliyete geçilince İlk genel müdür Sn. Mesut Bilginer hocamız güler yüzü ve nezaketiyle Teknokent’in tanıtımına bizi de dahil etti. Biz de dünden razıyız zaten. Öncelikle Teknokent’i tanıtmamız, teşviklerinden faydalanabilecek aktörleri bulup anlatmamız gerekir. Bir çok aktör var, hangisiyle başlayalım derken kapsamlı çalışmalar yapmamız gerekir diye düşündük ve il müdürlüğü olarak Teknokent Toplantı salonunda ‘Sektör Buluşmaları’ adı altında toplantılar yapmaya başladık; Metal Mutfak Eşyaları, Bilişim/Yazılım, Kuyumculuk vb sektörler için ayrı ayrı toplantılar yaptık. Bu toplantılarda hem sektörlerin ortak sorunlarını öğrenmiş olacaktık hem bakanlığımızın teşvik ve desteklerin anlatacaktık hem de Teknokent’te yer almanın getirdiği faydalardan bahsederek teknokenti canlandıracaktık.
Yaptığımız toplantıların bir faydası oldu mu olmadı mı bunu sonradan çek etme imkanı da buldum. Bilişim/Yazılım sektörü Teknokent imkanlarından faydalanma ihtimali yüksek sektörlerdendi, onlarla yaptığımız toplantının sonunda kanaatlerini sorduğumda çok iştahlı olmadıklarını gözlemledim ve tabi ki fazlasıyla üzüldüm. Ancak aradan uzun bir süre geçtikten sonra yazılım firmalarının konunun önemini farkettiklerini ve yerleşmeye başladıklarını gördüm. Yaptığımız çalışmaların bir etkisi olmuş muydu diye sormadan edemedim: HEY TEKNOLOJİ firması ortağı Sn.Şeref KOCA’nın verdiği cevap beni fazlasıyla memnun etmişti: ‘Olmaz olur mu?’
Bugün geldiğimiz noktada, 269 nitelikli Arge personeli çalıştıran ve 139 tamlanmış projeye sahip Kahramanmaraş Teknokent, iki milyon liraya varan ihracatı, 40 miyar lira civarında ArGe geliri, 5 ulusal patent, 2 yazılım telif hakkı elde eden 7 adet uluslararası 4 ulusal paten başvurusu sahibi bir değere dönüştü. En önemlisi şu anda bulunduğu alana sığmıyor ve yeni bina yapmak için girişimleri var.
Başta kurucu genel müdür Sayın Mesut BİLGİNER hocam, görevi sonradan devralarak şirketi farklı bir boyuta taşıyan bir önceki Genel Müdür Prof.Dr.Mahit GÜNEŞ hocam ve her iki dönemde Genel Müdür Yardımcılığı görevini büyük özveriyle yürüten Teknokent’in herşeyi diyebileceğimiz sevgili hocamız Sn. Oğuz CİĞERLİOĞLU beyin Teknokent’in bu seviyeye gelmesine yaptıkları katkı ile her türlü övgüyü hakkediyorlar. Altınşehir ve Tekstil İhtisas OSB kadar emek vermemiş olmamıza rağmen Teknokent yönetiminde bulunan bu aktörlerin tamamı her türlü faaliyetlerine bizleri davet ettiler, her platformda desteklerimizden övgü ile bahsettiler, hatta Mesut BİLGİNER hocamız bize teşekkür plaketi takdim ederek duygularını ifade ettiler. Ben de buradan onlara şükran duygularımı ifade etmek isterim.