Kıymetli okurlarım, sizlere bu günkü yazımda bir kitaptan, öyle sıradışı bir kitaptan bahsedeceğim ki metni okuduktan sonra şaşırmamak ve heyecanlanmamak inanın bana elinizde olmayacak.

Eğer eseri okumazsanız çok şey kaybedersiniz.  Kaybedeceğiniz şeylerin başında da ölüp gitmeden “Ölümsüz Cümleler” kavramının sırrını öğrenmekten mahrum kalacağınız gerçeği gelmektedir. Ölümsüz Cümleler de nedir ki?Dediğinizi duyar gibiyim. “Ölümsüz Cümleler”ifadesi bizatihi hayatın ve taşıdığımız, beyin denilen kutsal organın, kavramsallaşmış ve sembollere bürünmüş halidir.

Sizlere bahsettiğim şaheser, şair- yazar sayın Polat Onat Beyefendinin “Ölümsüz Cümleler” isimli gizemli, sırlarla dolu, ezoterik bir içeriğe de sahip olan, okurken gerileceğiniz, korkacağınız ve beyin kıvrımlarınızı zonklatacak,akıl almaz derecede de insanı sarsan ve “ey insan kendine gel !” diye adeta haykıran eseridir. 

Ölümsüz Cümleler kitabı eğitim, sanat, kültür, adalet, merhamet, vicdan, hayat, ölüm gibi kavramları, sıklıkla düşünen insanlar için yazılmış, bir başyapıttır. Yaşamı, bu kavramları düşünmek ve araştırmak ile geçen insanlara, yeni tezler ve fikirler sunan Ölümsüz Cümleler, klişeleşmiş söylemleri tekrar etmemesi ve sürekli olarak, eseri okuyanları düşünmeye sevk etmesi yönünden de takdire şayan bir çalışmadır.  İnanıyorum ki Sayın Polat Onat Beyefendinin eserini okuyanlar, düşünmenin önemini bir kez daha ve derinden fark edeceklerdir.  Tefekkür deyip te geçtiğimiz kavramın kutsallığı karşında ise saygı ile eğilecek ve kendilerini, tefekkür isimli Anka Kuşunun sırtında bulacaklardır.

Sayın yazarın değerli çalışması, Kuran-ı Kerimde bulunan düşünme akıl etme ve tefekkür ile ilgili ayetlerin şerhi gibi olmuş.  Örnek vermem gerekirse; yüce kitabımızda Bakara Suresinde yer alan “ İnsanlara iyiliği emreder de kendinizi unutur musunuz?Hâlbuki kitabı okuyorsunuz. Hâlâ aklınızı başınıza almayacak mısınız(44) ?”  Rabbimizin mukaddes buyruğu,âdete Ölümsüz Cümleler Kitabında tecessüm etmiş yani şekle ve suretlere bürünmüş.  Eseri okuyanlar bir yandan tefekkür sahibi olmanın önemini bir kez daha sorgularlarken bir yandan da kendi şahsi hataları ile yüzleşme imkânı bulacaklardır.  Üstadın gizemli ve kendine has üslubuyla yazdığı eseri, okuyucusuna çok sağlam ve kuvvetli bir kurgu vaat ediyor.  Bu değerli çalışmayı okuyanların defalarca hayretten hayrete düşeceklerini ve kitapta var olan başkarakter, Dedektif ile birlikte, hatta ondan da önce olayları çözmek için mücadele edeceklerine eminim. Ayrıca kitabın son sayfasına geldiklerinde iddia ediyorum ki kendi iç muhasebelerini de yapıp bitirecekler ve hayata çok farklı, renkli ve daha derin bakmaya başlayacaklardır.  Buna sebeb olacak en büyük etkende, metinde ustaca saklanmış olan sırlı bir kişinin, aslında hikâyeyianlatanın, ortaya koyduğu aforizmalar, şiirler ve hayatın farklı yönleri hakkında yazılmış hazine değerinde ki yepyeni tezlerdir.

Üstadın, eserinehayatı, vicdanı, ölümü, düşünceyi sorgulayan şimdiye kadar da yazılmamış olan felsefi ve hatta tasavvufi bir model demekte lazımdır. Çünkü kıymetli yazar, kitabında insanların hayatına, düşünce yapılarına eğilirken son derece farklı, değişik ve parçalara değil de bütüne nazar eden bir yaklaşım sergilemiştir ki bu da Ölümsüz Cümleleri hem zirveye taşıyacaktır, hem de adı gibi ölümsüz kılacaktır.Kıymetli yazarımızın kitabı, yapısı ve derin kurgusu nedeniyle çizgi Roman, Sinema Filmi ve hatta bilgisayar oyunu olabilecek düzeydedir. Zira günümüzde Polisiye Romanlardan Bilgisayar oyunları ve çizgi Romanlarda oluşturulduğu bilinen bir gerçektir. Ama benim esas teklifim hem Polat Beye hem de onun şahsında felsefe, tasavvuf, ezoterizmemeraklı diğer yazarlaradır. Ölümsüz Cümleler kitabı bir marka haline getirilebilir nasıl mı? Ülke çapında yapılacak bir çağrı ile birlikte bu davete icabet edecek müelliflerin katkısıyla kurulacak “Ölümsüz Cümleler Derneği veya Vakfı “ bir düşünce kuruluşu gibi çalışarak Türkiye Cumhuriyeti Devletini cihanın tepesine çıkaracak ve onun dışında da insanlığa faydalı olacak senaryo ve tezler oluşturabilirler. Zira eserde Emeğe, eğitime, kültür ve sanata bakış açımızı kökünden değiştirecek ve bizleri aydınlatacak fikirler bulunmaktadır. 

Siz kıymetli okurlarıma üstadın tezlerinden birkaç kısa alıntı yaparak bilgi vermek istiyorum Eserin 36. Sayfasında “ O zaman ne yapacağız?Sanat şemsiyesi altında, şiirin kuşatıcı ikliminde soluk alacağız.  Kültürel açıdan seviye kat etmiş toplumlarda, ekonomik ve sosyal düzeyin birbirine koşut olarak yükseldiği konusunda hiç kimsenin şüphesi yok. Ümitler ile doluyum. Güzel günler çok yakın.”   Ölümsüz Cümlelerin 56. Sayfasında ise “ Bilgilerimizi yaşantımızda pratik olarak kullanmanın geçerliliği hususunda yeterince istekli değil gibiyiz. Bunu kolaycılığın yaygınlaşmasına bağlıyorum ben.  Emek gibi kutsal bir kavram değersizleştikçe toplumsal dibe vuruş artacak.Benmerkezciliğin bunca prim yaptığı, tarihte başka bir dönem yoktur, buna emin olun.”  

Değerli edebiyatseverlere bu kıymetli kitap ile ilgili ne kadar kelam edersem edeyim eserle buluşmadan onun iç dünyasına girmeden anlatılacak her şey eksik kalacaktır.  Ancak Ölümsüz Cümleler kitabını incelerken ve üzerinde düşünürken hiçbir şey kaçırmamanız adına satırların altını çizmenizi, yapılan değerlendirmeleri ve hüküm cümlelerini not defterinize yazmanızı ve hatta üç beş kez tekrar etmenizi öneriyorum.Eğer eserle buluştuğunuzda, önerilerimi dikkate alarak metne yaklaşırsanız, gerçekte, kitapta ne anlatılmak istendiğini daha iyi anlayacağınız gibi, yazarın tefekkür dünyasından izlerde görebilirsiniz.Müellifin, insanlık adına hakikaten acı çektiğine şahitlik edebilirsiniz. 

Ölümsüz Cümleler kitabında, en çok dikkatimi çeken hususlardan biride, romanda bahsi geçen karakterlerin ve olayın geçtiği ülke yada şehrin, isimlerinin yazılmaması olmuştur. Bendenize göre Kıymetli Müellif, bu zarif ve ince düşüncesiyle aslında bizlere, eşyalara – insanlara – objelere yapıştırdığımız etiketlerden, kurtulmamız gerektiğini,önemli olanın fiiller ve sıfatlar ile birlikte  “anlar” olduğunu, bunların öneminin farkına varmamız gerektiğini ve yaşadığımız hayatın kıymetini bilmek zorunda olduğumuzu, kelimelerde,  cümlelerde ancak bir ustanın başarabileceği çok ince ve hassas ayarlar yaparak, hatırlatmaktadır. Bu çok yönlü, gizemli, sıradışı, içeriği dolu dolu olan eseri, edebiyat ve düşünce dünyamıza kazandırdığı için üstada minnettarım. Dilerim bu kitap vasıtasıyla, Ölümsüz Cümlelerin farkına varabiliriz. Kim bilir belki de Ölümsüz Cümleler gezip dolaştığımız her yer de yazıyordur da biz görmüyoruzdur.  Hazret-i Allah’a sadece harflerden oluşan kelime ve cümleleri değil de bütün kâinatta yazılı olan” kutsal kitabı”  okuyabilme ve farkına varabilme niyazlarımı, bu muhteşem eser vasıtasıyla arz ediyorum.

Sayın Polat Onat Beyefendinin değerli çalışmasının da hem bendenize, hem de insanlığa “ Yaratan Rabbinin Adıyla Oku” sırrını öğretmeye ve öğrenmeye bir vesile olacağınada inanıyorum. Eğer Yaratan Rabbinin Adıyla oku sırrına erebilirsek, hiç şüpheniz olmasın Ölümsüz Cümlelerin hakikatine de erebiliriz.

Şimdilik Hoşça Bakın Zatınıza…

Maraş Pusula Haber www.maraspusula.com / Yazar, Ömer Faruk İspir