Merhaba değerli okurlar. Bu yazımda yeni ev alacak kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bir takım bilgi paylaşımı yapacağım.
Bildiğiniz üzere ev almak artık kredi faiz oranlarının da artması ile birçok kişi için neredeyse zor bir sürece girmiştir. Bu sebeple de bir insanın belki de ömründe bir defa ev alabileceğini düşünürsek ev alırken nelere dikkat etmesi gerektiğinin önemi daha da artmaktadır. İşte tamda burada bu konuyu bir kaç başlık altında sizlere sıralamak istiyorum.
1- LOKASYON / MUHİT
Artık hayatımızda zamanın ve maddiyatın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Bu sebeple alacağınız ev size zaman tasarrufu sağlaması için öyle bir konuma sahip olmalıdır ki işyerinize, okula giden çocuğunuz var ise okuluna, günlük ihtiyaçlarınızın giderilmesi gereken manav ve markete, toplu taşıma araç güzergâhlarına, hastaneye vs yakın olması gerekmektedir. Ayrıca alacağınız evin konumu ailenizin, çocuğunuzun ve sizin güvenliğiniz için de bir önem arz etmektedir. Bu sebeple güvenilir bir mahalle, ferah ve yaşanabilir bir semt, güvenli bir site bu konuda sizin için iyi bir tercih olacaktır.
2- TAPU ve YAPI KULLANIM RUHSATI
Günümüzde yapılan yeni yapılar için her ne kadar projesi ve yapı ruhsatı olma zorunluluğu olsa da eski yapıların birçoğunda bağımsız bölüm tapusu, yapı ruhsatı, yapı kullanma izni bulunmamaktadır. Dolayısıyla alacağınız evin mutlaka kat irtifakı kurulmuş olması, bağımsız bölüm tapusu olması, projesi olması, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ilgili resmi kurumlardan tarafınıza gelecek olan para cezası, kaçak yapı tespiti sonrası yaşacak mağduriyet, depreme dayanıklılığının bulunmaması durumunda yapının çürük olması, ısı yalıtımının olmaması durumunda sağlıklı bir yapının olmaması gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu duruma haiz olan bir yapıyı alırken bütün bu riskleri de birlikte satın aldığınızı unutmayınız.
3- GENİŞLİK / METREKARE
Bu konuda en çok yaşanan sıkıntılardan biri de bu başlıktır. Müteahhit firmalardan alınan evlerin metrekarelerini tam olarak öğrenmek neredeyse imkânsızdır. Çünkü metrekare kavramı birçok farklı şekilde yorumlanmaktadır. Yönetmelikler, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve kullanıcılar bu kavrama çok farklı açılardan bakmaktadır. Bir evin alanını sorduğunuzda net alan, brüt alan, yoğunluk alanı, balkon dahil alanı gibi aynı daire için bir çok alan karşınıza çıkmaktadır. Yeni bir ev alacak olan kişinin dikkat etmesi gereken en önemli nokta ise en çok kullanacağı yer olan alacağı dairenin çelik kapıdan içerisinde kalan net alanıdır. Çünkü brüt alanda merdiven evleri, asansör boşlukları, havalandırma ve şaftlar da dahildir. Ancak daire sahipleri bu alanları her ne kadar kullanmıyor olsa da en nihayetinde daire sahibinin dolaylı yönden de olsa kullandığı alanlardır.
Dilerseniz bu işin bir de yatırım boyutuna bakalım. Büyük metrekarelere sahip evler her zaman büyük paralara alınmaz veya kiralanmaz. Özellikle yatırım amaçlı alınacak dairede 4+1 veya 3+1 evler daha pahalıdır ancak kira getirisi o kadar da yüksek değildir. Üstelik bu evlerin kiralanması da daha zordur. Çünkü hitap ettiği müşteri kitle aralığı dardır. Böyle geniş ve pahalı bir ev almak yerine aynı fiyata dilerseniz 2 tane 2+1 veya 3 tane 1+1 ev satın alabilirsiniz. Dolayısıyla aynı anaparaya daha fazla kira geliri elde etmiş olursunuz.
Yukarıda ilk 3 madde de sıraladığım başlıklar yeni ev alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardır. Ancak sadece bu maddeler ev alırken en doğru kararı vermenize yeterli olmayacaktır. Aşağıdaki sıralanmış maddeler size alacağınız ev hakkında doğru karar vermenize daha da yardımcı olacaktır.
4- Alacağınız Ev İçin Bütçenizi Net Olarak Belirleyin
5- Aklınıza Yatan Tüm Ev Seçeneklerini Ön Elemeden Geçirin
6- Almak İstediğiniz Evde Aracı Olup Olmadığını Kontrol Edin
7- Evin Krediye Uygunluk Şartlarını Araştırın
8- İstenilen Fiyat ile Piyasa Değerini Kıyaslayın
9- Evin Üzerinde İpotek, Haciz Kaydı, Aidat veya Fatura Borcu Olup Olmadığını Sorun
10- Evin Boyası Yeni Yapıldıysa Rutubet Olup Olmadığına Dikkat Edin
11- Apartman Düzeni ve Komşuluk İlişkilerini Araştırın
12- Alınacak Evde Kiracı Varsa Kira Sözleşmesi Şartlarını Değerlendirin
13- Eğer Kredi Çekecekseniz Bankaların Kredi Seçeneklerini Karşılaştırın
14- Mutlaka Alacağınız Evi Tapuya Aldığınız Fiyat Üzerinden Beyan Edin
15- Tapu Harcının Kim Tarafından Ödeneceğini Önceden Konuşun
Bir inşaat mühendisi olarak ev alırken yukarıda sıralamış olduğum 15 maddeye dikkat ettiğiniz takdirde herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı ümit ediyorum.. Şimdiden hayırlı olsun..