Ne Siyaset Ne Ticaret.. Biraz Mühendislik Biraz Meslek..
Merhabalar..
Siz değerli okurların karşısına paylaşmış olduğum bu yazımla ilk defa çıkıyorum.. Bir İnşaat Mühendisi olarak sizlere bundan sonra bilgi, birikim ve tecrübelerimi paylaşacağım yazılarımla bir nebze de olsa bilgilendirmeyi amaçlayarak ve yazılarımı okurken sizleri sıkmamayı umut ederek müsaadenizle ilk yazıma başlamak istiyorum.
Malum kış aylarının etkisinin fazlaca hissedildiği bir dönem geçiriyoruz. Havaların soğumasıyla birlikte yaşamış olduğumuz mekanlarda ısı yalıtımının önemini biraz daha anlıyoruz. Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, kat arası döşemeleri, toprakla temas eden bodrum katları, havalandırma duvarları ve tesisatlarında ısı geçişini azaltan önlemler almaktır.
Isı yalıtımı, yaşama mekanlarımızda sağlıklı, rahat ve konforlu bir yaşam için uygun ısı ve nem şartlarına sahip olabilmektir. Ayrıca yönetmeliklere uygun şekilde yapılacak bir ısı yalıtımı ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamaların tamamında ortalama %50 bir tasarruf sağlamaktadır. Dolayısıyla 100 birim enerji ile ısıtacağımız bir mekanı yalıtım sağlayarak 50 birim enerji ile ısıtmış oluruz ki bu da var olan enerji kaynaklarının daha uzun yıllar elimizde kalmasına, ekonomimize güç katmasına, daha yaşanılabilir bir mekanda hayatımızı idame ettirmemize sebep olacaktır.
Kahramanmaraş'ın neredeyse tamamında doğalgaz var olmasına rağmen hala bir çok eski müstakil evlerde odun-kömür sobası kullanılmaktadır. Birçoğumuzun da bildiği gibi sobalar genellikle sadece kurulu bulunduğu odayı ısıtmaktadır. Bunun sebebi ise binalarımızda ısı yalıtımının eksik olduğu veya hiç olmayışıdır. Çünkü ortaya çıkan ısı enerjisi bu mekanlarda ısı yalıtımı olmadığından dolayı çok hızlı bir şekilde dışarıdaki soğuk hava ile temasa geçerek ısısını kaybetmektedir. Şöyle bir düşünelim; içeride yanan bir soba mekanın iç ısısını yükseltmekte iken dışarıdaki soğuk hava mekanın içerisine nüfuz etmeye çalışmaktadır. Evlerimizin dış duvarlarında bu sıcak hava ve soğuk hava bir araya geldiğinde ortaya bir fiziksel etkileşim çıkmaktadır. Bu sebeple de bu tarz eski evlerin dış duvarlarında genellikle nem, rutubet ve küf bulunmaktadır. Yani aslında evlerimizde ısı yalıtımının olmayışı ekonomimizden önce en başta sağlığımızı tehdit etmektedir.
Ayrıca ısı yalıtımının ekonomimize de oldukça faydası vardır. Geçmiş yıllarda ısı yalıtımı için uygulanacak camyünü, taşyünü, poliüretan köpük, ahşap lifli osb levhalar gibi yöntemler uygulayıcıya maddi olarak külfet gibi görünse de artık dünya genelinde üretilen enerjinin her geçen gün daha da azaldığı son yıllarda enerji tasarrufunun önemi iyice artmıştır. Hesaplamalar, tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, ülkemizin yılda yaklaşık 3 milyar dolar tasarruf yapacağını göstermiştir. Ekonominin canlanması, istihdamın artması, üretim ve uygulama ile birlikte artacak vergi gelirleri diğer önemli faydalar arasındadır. Bu tasarrufun eğitim, sağlık vb. zorunlu ihtiyaçlarımıza aktarılacağını göz önüne aldığımızda, yalıtımın toplumsal refahımız için de önemli katkılarının olacağı bir gerçektir.
Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer gazlar azalır. Böylece atmosferde oluşan sera etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunulur. Dünyanın ısınması kutuplardaki buzulların erimesine ve iklim değişikliklerine yol açmakta; buna bağlı olarak doğal hayat giderek yok olmaktadır.
Bütün bunların hepsini göz önüne aldığımızda öncelikle sağlığımızın korunması, israfın önüne geçilmiş olması, enerji verimliliğinin artırılması, var olan enerji kaynaklarımızın daha uzun sürede kullanılabilmesi, yaşam standartlarımızın ve yaşam kalitemizin artması, ekonomimiz de tasarrufa gidilmesi gibi daha sayamadığım bir çok faydası ile ISI YALITIM çok önemli bir konudur.