Kıymetli dostlar, Yıldız İstihbarat Teşkilatı'nın üyesi Sultan oğlu Sultan, Abdülhamid Hazretlerinin bendesi, Halil Hâlid Beyefendi'den Payitaht Abdülhamid dizisinde meşhur olmadan önce Abdülhamid'in Akıl Oyunları kitabında bahsedilmiştir ve Hünkarımız Abdülhamid'i anlatan başka eserlerde de Halil Halid Bey'in adı geçmezken ilk kez Abdülhamid'in Akıl Oyunlarında kendisinden söz edilmiştir. Halil Hâlid Beyefendi'nin ulu atası Halvetiyye-Şâbâniyye tarikatının Çerkeşiyye kolunun Piri Hazret-i Şeyh Çerkeşî Mustafa Efendi'dir. Dedesi Osman Vehbi Efendi, II. Mahmud devrinin İstanbul ruûsu pâyeli önde gelen ulemâsındandır. Çerkeşşeyhizâde Ahmed Refî Efendi'nin de oğludur. Kıymetli dostlar, Halil Hâlid Bey Osmanlı Devleti'ne hukukçu, gazeteci, hafiye, vali, çevirmen, diplomat olarak fayda sağladı, önemli görevlerde bulundu.
Diplomat ve Hafiye Halil Hâlid Bey: 1897 yılında Osmanlı'nın Londra’daki Osmanlı büyükelçiliğine ikinci konsolos tayin edildilmiştir. Konsolos sıfatıyla II. Abdülhamid’e Basra Körfezi hakkında 23 Şubat 1313 (7 Mart 1898) tarihinde çok önemli bir rapor sunmuştur. Siyasî meselelere vukufunu gösteren, ayrıca İngiltere’nin bölge hakkındaki emellerini çok iyi tespit etmesi bakımından hünkara arz edilen rapor çok önemlidir. Konsolosluktan sonra da hünkar hazretleri için çalışmaya devam etti. 1904’te on üç ay kadar devam eden Mısır ve Sudan seyahatine çıktı. Bu seyahati esnasında Londra’da yapılacak cami için yardım kampanyasını sürdürdü. 1905’te XIV. Şarkiyatçılar Kongresi’ne katılmak üzere Cezayir’e gitti. Bosna-Hersek’in Avusturya tarafından ilhakı sırasında (7 Ekim 1908) halkı Avusturya’ya karşı boykota teşvik etti ve bu girişiminde başarı sağladı.
Uzakları Gören Ufuk Sahibi Bir Adam: Halil Hâlid Bey
Kıymetli dostlar, Halil Hâlid Bey millî ve mânevî değerlerine bağlı, geniş kültüre ve tarih bilgisine sahip bir Osmanlı hafiyesi ve teşkilat subayıdır. Arapça, Fransızca ve İngilizceyi iyi derecede bilmesinin yanı sıra Almanca, Farsça ve Urducaya da vâkıftı. Çeşitli seyahatleri ve gözlemleri sonucu Osmanlı Devleti’nin eninde sonunda Avrupalılarla bir savaşa girmek zorunda kalacağını önceden farketmişti. Bundan dolayı çalışmalarını Avrupalıların emperyalist emellerinin anlaşılması konusunda yoğunlaştırmıştır. Abdülhamid'in Akıl Oyunları kitabı Halil Hâlid Bey'in maceralarla dolu gerçek hikayesini gururla sunar vesselam.