Sınav yılında olan tüm evlatlara ve ailelere ithaftır.
Merhaba evlat;
Şu an bir sınav maratonunun giriş kapısındasın ya da girdin anlamaya çalışıyorsun. Öncelikle bilmeni istediğim bir şey var.
‘’Başkasının senin hakkında düşündükleri senin gerçeğin olmasın.’’
Bu yıla kadar zaman zaman başarısız oldun, zaman zaman çok güzel başarılar elde ettin. Aslında bu yılın da geçirdiğin diğer yıllardan farkı olmadığını sana hatırlatmak istiyorum.
Tek farkı; fedakarlık düzeyinde bazı değişiklikler yapman ve bunu yaparken asla acele etmeden emin adımlarla ilerlemen gerektiğidir.
1) HEDEFİNİ BELİRLE
Gel, bir canlandırmayla başlayalım: Evinden çıktın ve evinin bir alt caddesindeki markete gideceksin. Senden yolunu değiştirerek farklı yollardan oraya gitmeni istesem, gidebilir misin?
Evet cevabın doğru. Tabi ki gidebilirsin ve giderken sadece marketin yoluna odaklandığın ve buna çaba harcadığın için rahatlıkla oraya ulaşabilirsin.
İkinci bir örnek vermek istiyorum. Bu sefer yine dışarı çıkıyorsun ama gideceğin yere karar vermedin, gezdin, gezdin ve eve döndün. Şimdi bu iki durumu birlikte değerlendirelim.
İlkinde kolaylıkla varmanın nedeni HEDEFİNİ BİLİYOR OLDUĞUN İÇİNDİR. İkinci durumda hedefin olmadan yola çıkmış olman seni sadece yoracaktır ve hiçbir şey elde edemeden evine geri döneceksindir.
2) GERÇEKÇİ OL
Bir işi ya da emek verdiğin bir durumu sonuçlandırabilmenin ilk yolu kendine bir hedef belirlemenle başlar. Hedefini belirlersen çalışmalarını daha net planlar ve kendinin farkında olursun. Gerçekçi olman ve gerçekçi hedeflerle ilerlemen kendine olan farkındalığını sağlar.
3) BASKI VE KARŞILAŞTIRMA
Bu sınav maratonunda ailenden ve çevrenden yoğun baskı görebilirsin. Kendini mutlaka bir yarış ortamında hissedebilirsin. Bunları aşma konusunda sıkıntı yaşadığında destek alabilirsin bunu okuldaki öğretmeninle ve ailenle paylaşman senin kendini ifade etmen ve ailenin de seninle ilgili nasıl olmaları gerektiğini düşünmeleri konusunda sana yardımcı olabilir.
4) NE YAPMALISIN?
Seni bekleyen bu sınava hazırlanırken yapacağın haftalık ders planların aylık ders planlarına, aylık planların yıllık planlarına destek vererek motivasyonunu korumanı sağlar.
Yorulduğun zaman mola vermeyi unutma. Ders çalışma tekniklerinden biri olan ve oldukça fayda sağladığını düşündüğüm, öğrencilerime de tavsiye ettiğim POMODORO TEKNİĞİNİ uygulayabilirsin, mesela.
5) BAŞARI= VERİMLİLİK x ÇALIŞMAYA AYIRDIĞIN SÜRE
· Hedefini belirle.
· Mıntıkanı yani çalışma alanını düzenle, çalışma masanda sadece bir kitap olsun ve yanında güzel bir ışık. Hedefini yani gitmek istediğin okulun bir remini as duvarına. Onu sürekli görmek seni motive edecektir.
· Telefonundaki gereksiz oyunları seni olumsuz etkileyecek tüm uygulamaları sil onun yerine To do list, Habit tarzı uygulamaları kullanabilirsin.
· Bildirimlerini kapat, özel bir zamandasın. İnsanlar istediği zaman değil sen istediğin zaman herkese ulaşacaksın.
· Her öğrendiğini sanki birilerine bir şey anlatma psikolojisi ile öğrenmeye çalış. Kendinin öğretmeni olmak diyebilirsin buna. Bunun sebebi ne mi diyorsun, o zaman gel yine bilimsel gerçeklere bakalım:
Beyin; % 10 okuduğunu,
%20 duyduğunu,
%30 gördüğünü,
%50 hem görüp hem duyduğunu,
%70 birileri ile tartıştığını,
&80 kişisel olarak deneyimlediğini,
%95 başkalarına öğrettiği şeyleri hatırlar..
6) TERS ÇABA KURALI
Beynin en tehlikeli yanı ‘’ters çaba’’ kuralına göre çalışıyor olduğudur. Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeye odaklanırsanız, beyin onu size çeker. Korktuğunuzu başınıza getirir. Bu, bataklıktan çıkmaya çalıştıkça dibe gömülmek gibi bir şeydir. Buna Ters Çaba Kuralı denir.
Beyin odaklanılan hedef için çalışır. Hedef olumsuz olsa bile onu gerçekleştirmek için çalışır.
BAŞINA GELMESİNDEN KORKTUĞUN EN KÖTÜ ŞEYE DEĞİL,
BAŞINA GELMESİNİ İSTEDİĞİN EN İYİ ŞEYE ODAKLAN. Unutma ki kafanda en çok neyi düşünürsen hayatına onu çekersin.
İyi çalışmalar, evlat.