MUSTAFA Karaaslan köşesinde “AK Parti’den Kahramanmaraş’a Büyükşehir belediye başkanı olmak” başlıklı bir yazı yazıp Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı olabilecek dört ismi sıraladıktan sonra yazının en altına da bir dipnot ekleyerek, “De bakalım Yener Atlı buna cevap ver...” diyerek yazıya nokta koymuş…

Sanki ben Ak Parti’nin aday belirleme komisyonu üyesiyim de, niye bana pas veriyor, çok anlayabilmiş de değilim ama atılan pası gole çevirmek de evvel Allah bizim işimiz!

Karaaslan yazısında şu dört ismi öne çıkarıp, nedenlerini şöyle yazmış:

-BİR: Fatih Mehmet Erkoç… Bir dönem daha diyor ‘Erkoç Başkan’ Ki, projeleri bitirmek için.

-İKİ: Veysi Kaynak… Başbakan Yardımcılığı sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı olmak istiyor.

-ÜÇ: Nevzat Pakdil… Epeydir gönlü Kahramanmaraş’ta.

-DÖRT: Ömer Oruç Bilal Debgici… Partinin il başkanı olarak gönlü o koltukta.

Bu sütunların yazarı olarak siyasi yazı hayatımda, dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’in deyimiyle önce şunu öğrendim: “24 saat siyasette çok uzun zamandır.”

Yani bu 24 saate derenin altından çok sular akar.

Ammavelakin, “o dereyi görmeden paçayı sıvamak, abesle iştigal olur sevgili Karaaslan…”

Ancak şu saydığın dört ismin önce üçü hakkında ve en sonunda da Erkoç hakkında benimde fikirlerimi beyan etmem farz oldu!

VEYSİ KAYNAK: Bu isimle ilgili yapacak sayfa dolusu yorumlar olsa da, ‘yerim dar’ misali kısa geçeceğim. Doğrudur yanlıştır ancak Ankara kulislerinde onun için, “Zaaflarına yenildi, Reis’in yanında bütün kredilerini tüketti.” şeklinde yorumlar yapılıyor. Üstte de dediğim gibi siyasette hiçbir konuyu iddialı yazmam ancak görünen o ki, Kaynak, bütün kaynaklarını tüketti ve kendi istemese de siyasi hayatını noktaladı.

NEVZAT PAKDİL: Evet gönlünden Büyükşehir Başkanlığı geçtiği cümle alemin bildiği bir şey ama şu anda Başkent’te güç olanlardan vize alabilmesi, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ak Parti’den aday olabilme şansı kadar. Buna rağmen Pakdil’in bir “siyaset stratejisti” olması hasebiyle çok küçük bir yüzdelik bırakırım.

ÖMER ORUÇ BİLAL DEBGİCİ: Bugüne kadar ne ondan ne de onun çevresinden böyle bir duyum hiç çıkmadı. Siyasi hedefinin de büyükşehir olabileceğine hiç ihtimal vermiyorum, bu tamamen senin akıllara soru işareti bıraktırıp, ortalığı karıştırma fikrin. Debgici’yi değil de Dulkadiroğlu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Kahveci’yi desen buna inanırım çünkü Kahveci fırsatını yakalarsa hem Necati Okay’ın hem de Erkoç’un yerine oynar!

EKSİLERİ VE ARTILARIYLA ERKOÇ

ŞİMDİ gelelim Büyükşehrin mevcut patronuna…

FATİH MEHMET ERKOÇ… Başta kent kamuoyu olmak üzere hiç kimse Erkoç’tan bu performansı beklemiyordu. Başkanlığın ilk iki yılında kırsala götürmedik hizmet bırakmadı, üçüncü yılda merkeze bir girdi, tam girdi.

Yedikuyular Kayak Merkezi, halen inşaası devam eden kuzey çevre yolu ve baraj kenarına yapılan sahil, kente metropol kent havası veren alt geçitler, üst geçitler, yeni açılan bulvarlar, devasa park ve mesire alanları, Trabzon Caddesi’ni turistik bir cadde haline getirmesi vs ilk akla gelenler…

Puanlama yapacak olursak…

Kentte ilk kez yapılan hizmetler: 10

Rutin belediyecilik hizmetleri: 10

Sosyal belediyecilik hizmetleri: 10

Vatandaşla diyalog: 10

Kadro kurma: 8

Toplu taşımada devrim gibi kararlar: 10

İlçelere ulaşma ve hizmet götürme: 9

Kentsel dönüşüm: 9

15 Temmuz mücadelesi: 10

E daha ne olsun Allahaşkına?

En büyük eksisi ise; Büyükşehir belediyelerinde asıl hizmet üreten birim, genel sekreterlik ve onun yardımcılarıdır. Mevcut genel sekreterin şu anda ha varlığı, ha yokluğu! Adamcağız, emekliliğini Kahramanmaraş’ta aldığı bu görevle dolduruyor. Kahramanmaraş’tan sonrası, tutarsa memleketi Elazığ’dan milletvekili adaylığı, tutmazsa Elazığ’daki göl kenarındaki bağevinde emeklilik hayatı… Erkoç Başkanın şu anda acil olarak cevval bir genel sekretere ihtiyacı var…

İşin siyasi ayağı ne olur, milletvekilleri Mahir Ünal, Ahmet Özdemir ve Cihat Sezal üçlüsü nasıl bir politika izlerler, onu bilmem. Ancak yiğidi öldür, hakkını ver misali Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’a hep “ilk”leri yaşatan bir başkan olarak tarihe adını yazdırmıştır ve daha da önemlisi, eğer Ak Parti Genel Merkezi bu işi Kahramanmaraş halkına sorarak belirlerse, yapılacak anketten büyük bir oy yüzdesi ile Erkoç çıkar.

Al sana cevap Mustafa Karaaslan…

BELEDİYENİN STANDART DIŞI İCRAATI

KAHRAMANMARAŞ yollarında hız kesmek için yapılan kasisler, araçlar dışında insan sağlığına zarar verecek boyutta… Özellikle hamile kadınlar çocuklarını bile düşürebilir!

 

Diğer metropol kentleri bilmem ama İstanbul’daki kasislerde, aracın ön tekeri kasisten indiğinde arkası kasise giriyor. Böylece araçlar Kahramanmaraş’taki gibi havaya uçmuyor.

 

Bunun bir standardı var mı diye araştırdım, varmış...

 

TSE Standartlarına göre; kasisin genişliği, araçların dingil mesafesine bağlı olarak 3,60-3,80 metre olmalıdır. Otobüs hatlarının bulunduğu şehiriçi yollarında tümseğin yol sathından yüksekliği 7,5-10 cm.(orta noktası) olmalıdır. Özel temel çukurları 5 cm. derinliğinde ve 60 cm. eninde hazırlanmalıdır.

 

Yani bir otomobil kasise çıkıp durduğunda, hem ön hem de arka tekerlekleri kasisin üstünde kalacak ve kentimizde olduğu gibi üstü yuvarlak olmayacak.

 

Bu durumda üstte belirttiğim ölçülerin dışında yapılan kasislerin hiç birisi de standart değil. Kasislerden kaynaklanan maddi, yaralanmalı ve ölümlü kazalarda olay mahkemelere gittiği zaman mahkemeler söz konusu kasisin standartını soruyor, sırf bu durum yüzünden batıdaki bilinçli insanlara belediyeler, her yıl yüklü miktarda tazminatlar ödemektedir.

 

Biz, büyükşehir bu işi “düzeltiyoruz” diyene kadar bu sütunlarda hatırlatmaya devam edeceğiz. Büyükşehrin “Atom Karınca”sı, Genel Sekreter Yardımcısı Harun Buz ve“Uykucu Şirin”i Fen İşleri Daire Başkanı Onur Erdi’ye duyurulur…