Şimdi tüketicimiz gelinlik satın almak ya da kendisine uygun bir gelinlik diktirmek için arkadaşının tavsiyesiyle bir işyerine giriyor. Burada hazır olarak bulunan bir modeli beğeniyor ancak bedeli büyük geldiği için satın almaktan vazgeçecekken görevliler bı modeli bedenine uygun getirebileceklerine ikna ediyorlar. Ancak sonrası tüketici için tam bir eziyete dönüşüyor.

Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki buradaki tüketici işlemi eser sözleşme kapsamında değerlendirilebilecek bir işlem değildir. Eser Sözleşme tanımı itibariyle, Eser sözleşmesi, yüklenicinin bir eser meydana getirmeyi, iş sahibinin de bunun karşılığında bir bedel ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Tanım gereği öncelikle başlangıçta eserin ne şekilde olacağına dair bir sözleşme bulunmalıdır. Burada bir sözleşmeden bahsetmek mümkün değildir. Diğer taraftan, yine tanım gereği başlangıçta ortada herhangi bir malın da bulunmaması icab eder, ancak olayımızda mal zaten hazırdır. Bu nedenle, eser sözleşmeden bahsedilemez, dolayısıyla ayıplı mal tanımına ve bu konuda tüketiciye tanınan haklara gitmekte bir sakınca yoktur.   

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununa göre, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmayan ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımayan mallar ayıplı mal sayılmıştır. Ayıplı mal satın almış bulunan tüketicilere yasa seçimlik haklar tanımaktadır. Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;

1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,

2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,

3. Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,

4. İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme, seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.

Diğer taraftan, taraflar arasında düzenlenmiş bir sözleşme bulunmadığına ve sözleşme düzenlenmemiş olmasının sorumlusu tacir olduğuna göre tüketicinin ifadesine göre muamelede bulunulmalıdır. Tüketicimiz ifadesinde kendisine vaad edilen şekilde bir gelinlik yapılmadığını iddia ettiğine göre bu ifadeye riayet edilmeli ve tüketicinin talebi kabul edilmelidir. 

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Yazar,