Ülkemizde önemli olduğunu bildiğimiz bazı ihtiyaçların giderilmesi için bir yerden başlanılıp, yapıldığını görmek isterdik. Zaman zaman gündeme getirildiğini ve sonradan gündemden düşüldüğünü, unutulduğunu maalesef izlemekteyiz.
Bunlardan bir tanesi kâğıt fabrikalarının kapatılması olayı ki, bu birinci sırayı işgal etmesi gerekirken gündemden düştü sorgulayanda yok. 31 Mart yerel seçimler nedeni ile bütün meseleler ötelenmiş ve çalışmalar bu noktaya kilitlenmiştir. İki Kâğıt Fabrikasından bir tanesinin kapanması diğerininse müzeye çevrilmesi ile kâğıt üretimi tamamen durdurulmuştur. Her tarafı ormanlarla kaplı olan Ülkemizde üretim yerine, ithal etme yönüne gidilmiştir.
Kâğıt demek medeniyet demek olup, medeniyetsizliğe eşdeğerdir. Tarihte muhteşem medeniyetlerin oluşumunda, kâğıdın değeri birinci sırayı işgal etmiştir. Bilhassa İslam Devletlerine baktığımızda yükselişin temelinde kâğıt yatmaktadır. Endülüs ve Osmanlı Devletlerine baktığımızda kurulan kütüphaneler birçok bilim dallarına rehberlik etmiş, Rönesans ve Reform hareketlerinin oluşumu bu medeniyetten etkilenerek gerçekleşmiştir. Okuma denilince akla kâğıt gelir. Devletlerin güçlü olmasında kâğıdın payı büyüktür. Kâğıdın üretiminde, üretilmesinde ticari kafa, kar, zarar düşünülmemelidir.
Ordu bir Milletin medarı iftiharıdır, gücü ve kudretidir. Ne kadar güçlüyse Devlette o kadar güçlüdür. Ordusu zayıf olan Devlet her zaman kullanılmaya müsaittir. Tarih boyunca saygınlığımıza, güçlü Orduya sahip olduğumuzdan dolayıdır. Çünkü, “Ordu Millettir ve Milletin ta kendisidir” Bu bakımdan yine tarih boyunca yaptığımız harcamalar Milletimizin gözüne gelmemiştir. Ordumuzu diri tutmak için Milletimizin gerekirse kolundaki bileziği, küpesini, yüzüğünü ve hayatını vermeden çekinmemiştir.
Bu nedenle bilim ve kültür için harcamalara kazanç gözüyle bakılmamalıdır. Bunun için Fabrikalar kurulmaları üretilen kâğıtlar gerekirse maliyetinin altında fiyatlarla matbaalara verilmeli. Halkın her kesiminin kolaylıkla kullanmasına imkân verilmelidir. Günümüzde okuma nispeti zaten düşük, üretim olmadığı için dahada düşmeye devam edecektir. Örneğin: “su, un, tuz var ekmek yapmak istiyoruz. Ekmek yapmak için maya lazım maya”Milleti soysal medyayı kullanmağa zorlanıyor. Evet, o da lazım ama bu kolaycılık olur. Kitabın yerini hiçbir şey tutmaz. Hükümetimiz ve Milli Eğitim Bakanlığı bu maya üzerinde durmalıdır. Ne yazık ki şu anda kâğıt üretimimiz olmadığı için dışa bağımlıyız. Piyasada dövizle ithal kâğıtlar iki misli ve üç misli fiyatlarla satılmaktadır. Zararın neresinden dönülürse kardır. Dolaysıyla kapanan fabrikaların acilen üretime geçilmelidir.
Ordumuzun; Cari, Silah, Araç ve Gereçlere sahip olması kadar önemlidir ve eşdeğerdir. Asla ihmal edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Yerel seçimler önemlidir, Devletimizin güçlü olması yönünde yapılan çalışmalar daha önemlidir. Bütün efor bu yöne odaklanması gereğine inanıyorum. Vesselam…