Kahramanlık Karın Doyurmuyor!
Gazeteci bir arkadaşın ATASÖZÜ…
Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Tarihi ismini altın harflerle yazdırmış bir milletin evladı, bu güzel şehrin bir bireyi olarak Fransızlara ve Ermenilere karşı kazanılan başarının mimarları şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Allah, onlardan iki dünyada da razı olsun.
>>> Tarihçi Yazar Mehmet Işık’ın Ölüm Uykusu kitabı çıktı
Uzun zamandan bu yana Kurtuluş Bayramı (Çete Bayramı)'nı bu kadar coşkulu kutlandığına şahit olmamıştım. Sokaklarda gezen çeteler, devri temsilen giydikleri kıyafetleriyle renkli görüntüler meydana getiriyorlar. Diğer taraftan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren müdürlüklerin çeşitli etkinliklere imza attıklarını görmek hakikaten bizleri sevindiriyor, halkımızın beğenisini kazanıyor. Sayın Kabakçı, Sayın Semerci, Sayın Taşkıran ve Sayın Akşam’a ve ismini bilmediğimiz mutfak ekibine çok teşekkür ederiz.
Sütçü İmam Üniversitesi ile Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte organize ettikleri Milli Mücadelede Maraş Sempozyumu, tabi ki bir ürünün kalitesini meraklısı ve ustası bilir, büyük bir eksikliği gidermiştir. Tahrifata uğrayan, gün geçtikçe hakikatten uzak safsatalar ile unutturulmaya çalışılan Maraş Kurtuluş Destanı’nını, yüzün üzerinde akademisyen ve çok sayıda araştırmacının belge ve bilgileriyle yeniden inşa ettiği, sempozyumun organizasyonu baştan sona güzel yapılmıştır. Üniversite yönetimine ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Diğer taraftan basın mensuplarının bu kadar güzel bir organizasyonu es geçmeleri, kusurumuza BAKSINLAR, onların eksikliği olmuştur. Diğer taraftan tarih şuuru ve milli duruş kavramlarıyla ilgili sözlerinin hamasetten öte bir şey olmadığını da en iyi şekilde kendileri göstermişlerdir. Sosyal medya hesaplarımda birçok gazeteci ve köşe yazarı ile arkadaşlığımız var. Gelin görün ki, Dulkadiroğlu Belediyesi tarafından organize edilen Yedikuyular Kayak etkinliğinde sucuk ekmek görüntüleriyle verdikleri pozları ve dahi çekilen boy boy selfilere maruz kaldık. Ama ne hikmetse konferans salonlarından atılan fotoğraflarına hiç rastlamadık.
Beyler, sizler basın mensubusunuz ve bu toplumu aydınlatmakla, tarafsız, ve ilkeli habercilik yapmakla görevlisiniz, diğer taraftan halkın yararına kamuoyu oluşturmakla mesulsünüz. Lütfen yukarıdaki sözlerimizi yanlış anlamayın. Bizler sizleri takip ederek şehir gündemi hakkında bilgi sahibi oluyoruz. İnsanların fikirlerine, yaşamlarına ve tercihlerine elbette saygılıyız, yargılamak, eleştirmek bizim haddimiz değil. Lakin sizden ricamız, hanginiz siyaset yazar, hanginiz kültür ve eğitim haberleri yapar hanginiz magazini takip eder, bu konuda net olursanız mutlu oluruz zira aklımız karışıyor. Hepsini yapıyorsanız o vakit ağırlığı nereye verdiğinizi bilelim. Örneğin dizi izlemek isteyen ATV, SHOW veya TRT1’i açtığında ne bulacağını bilir. NTV, CNN Türk, Haber Türk, A Haber ise haber kanalıdır. Acun Ilıcalı’nın magazin kanalı olanı ise TV8’dir. Sizden de aynı şekilde bizleri yönlendirmenizi istirham ediyoruz, bizlere iyilik etmiş olursunuz.
Dulkadiroğlu Belediyesi, nasıl ki Uludağ’da, Palandöken’de ve Erciyes’te festival tertip ediliyorsa aynısını yapmıştır. Mesul olduğu halka, hizmet sunmuştur ve takdir edilecek bir organizasyondan alnın akıyla çıkmıştır. Dulkadiroğlu Belediyesini takdir ediyor ve verdikleri hizmetten dolayı teşekkür ediyoruz.
Onikişubat Belediyesi’nin hazırlattığı “İstiklal’den İstikbal’e Kurtuluş Destanı” adlı filmi izleme imkânım olmadı. Fragmanından ve duyduklarımızdan hareketle güzel bir film olduğunu düşünüyoruz. Umarım izleme imkânımız olur. Emeği geçen herkese teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.
Şehir adına yapılan her hizmeti, atılan her adımı, çakılan her çiviyi önemsiyor, katkısı olanları saygıyla selamlıyoruz.
Son olarak birkaç haberden bizden verelim;
Değerli okurlar, senaryosunu yazdığımız ve tarih danışmanlığını yaptığımız bir belgeselimiz yayınlanıyor. Yapımcılığını Selim IŞIK Bey’in ve yönetmenliğini İbrahim Baykut Bey’in yaptığı bu belgesel; Maraş Milli Mücadelesi ile 15 Temmuz Milli Direniş arasındaki benzerlikleri ve ortak ruhu ortaya koyuyor. Filozof Medya tarafından yapılan ve 11 Şubat Cumartesi saat 21.30’da AKSU TV ekranlarında ilk kez yayınlanacak olan “12 Şubattan 15 Temmuza Türk İstiklal Mücadelesi” adlı belgeseli izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Milli Mücadele Dönemi Maraş Sempozyumunda “Maraş Milli Mücadelesi’nin Ulusal Kurtuluş Savaşı Tesiri” adlı sunumumuzu gerçekleştirdik. Sunumların metinleri organizasyonu yapan kurumlar tarafından kitaplaştırıldığında okuma imkânınız olacaktır.
Osmanlı Devleti’nin en önemli cephelerinden biri olan Kafkas Cephesi ve Sarıkamış Harekâtı’nın yüzyıldır tartışılan meselelerine ışık olacağını umut ettiğimiz ÖLÜM UYKUSU Sarıkamış Harekâtı adlı kitabımıza tüm kitapçılardan ulaşabilirsiniz.
Abdurrahman Akbaba Bey’in ve ekibinin yayımladığı UZUNOLUK dergisinde yayınlanacak olan “Maraş Milli Mücadelesinin Bilinmeyen Kahramanları” adlı makalemizde 12 Şubat 1920’de son bulan Maraş İstiklal Mücadelesi ile ilgili daha önce duymadığınız bilgiler okuyacaksınız.
14 Şubat Salı akşamı saat 19.30’da Kahramanmaraş Kültür, Tarih ve Turizm Platformu ile bir araya geleceğiz ve 12 Şubat’ı konuşacağız.
Bu vesile tarihten günümüze bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
NOT: Kahramanmaraş’taki valilik dâhil tüm yerel idarenin özel kalem müdürlerine ve kültür müdürlerine bir tavsiyem var. Kıymetli müdürlerim, Osmanlı sevdası salya sümük dizi izleyerek, hamaset kokan destansı hikâyeler dinleyerek kazanılabilir. Sevebilirsiniz lakin Osmanlı gibi dünyaya hâkim ve örnek bir medeniyetin inşa edilmesini, yeniden diriliş ruhunun gerçekleşmesini ve dahi 2023, 2053, 2071 gibi hedeflerin gerçekleşmesini istiyorsak ve istiyorsanız herkes bulunduğu görevi layıkıyla ve hakkaniyete uygun olarak yapmalıdır. Osmanlı’yı örnek alacaksanız ricam alanınız ve göreviniz ile ilgili konularda araştırmalar yapıp, kitaplar okumanızdır. İşiniz yoğunsa DİA (Diyanet İslam Ansiklopedisi’nden) Teşrifat, Nişancı, Kazasker, Reis’ül Küttap, Defterdar, Şeyhülislam, Müderris, Tören, Merasimler maddelerini okuyabilirsiniz. Tabi ki kabul buyurursanız yüzü aşkın arşiv vesikası, kaynak eser ve üç adet surnameden yaralandığımız ve yayınladığımız Osmanlı’da Siyaset ve Şenlik/Mihrimah Sultan adlı kitabımızı size hediye edelim. En azından teşrifat konusunda yararlanırsınız diye umut ediyorum.
Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Yazar